Počítače a internet

Článků v rubrice: 111

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Fotogalerie (2)
Dubaj je už dnes městem budoucnosti (zdroj elenajonesinbox, Pixabay)

Dubaj se stává globálním centrem umělé inteligence. Metropole v Perském zálivu se zavázala, že v příštích třech letech vyškolí milion lidí v oblasti umělé inteligence. Jedná se o první program tohoto druhu na světě. "Chceme být městem nejlépe připraveným na budoucnost a pokračovat v přípravě na éru umělé inteligence rozvíjením odborných znalostí a dovedností, které podporují globální technologické změny a staví Dubaj do čela inovací," uvedl předseda správní rady nadace Dubai Future Foundation (DFF), korunní princ šejk Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, při zahájení iniciativy "One Million AI Prompters" v Dubaji. DFF dohlíží na programy spojené s AI.

Příprava na post-ropnou dobu

Spojené arabské emiráty, v nichž je Dubaj vedle Abú Dhabí nejdůležitějším emirátem, se připravují na post-ropnou éru a chtějí se transformovat z ropného státu na velmoc umělé inteligence. Do roku 2031 má být 40 procent hrubého domácího produktu generováno umělou inteligencí. Za tímto účelem Spojené arabské emiráty investují miliardy. Jmenovaly prvního státního ministra pro umělou inteligenci na světě, lákají vědce do Perského zálivu a poskytují masivní podporu začínajícím podnikům.

Rychlé inženýrství umělé inteligence je zásadní pro to, abyste z generativní umělé inteligence vytěžili to nejlepší. Zahrnuje pochopení možností, omezení a nuancí modelů umělé inteligence a předpokládá se, že bude jednou z nejdůležitějších dovedností na pracovišti budoucnosti.

One Million AI Prompters

"One Million AI Prompters" je první iniciativa svého druhu, která připravuje odborné znalosti a kompetence v oblasti promptního inženýrství AI, to znamená vytváření přesných a efektivních pokynů pro systémy AI k dosažení požadovaných výsledků v různých úkolech, od generování kreativního obsahu až po řešení složitých výzev. "Chceme lidem ukázat, že existuje celé spektrum případů použití. Ať už jste technicky nebo netechnicky zdatní, tyto nástroje můžete využít," řekl Omar Al Olama, státní ministr Spojených arabských emirátů pro umělou inteligenci, digitální ekonomiku a aplikace pro práci na dálku. Zdůraznil také, že je důležité rozvíjet praktické dovednosti rychlého inženýrství, protože ty jsou klíčové pro pracovní sílu zítřka a pro zvýšení kvality života prostřednictvím umělé inteligence. Al Olama byl v roce 2017 jmenován prvním státním ministrem pro umělou inteligenci na světě.

Mistrovství světa v AI Prompt v Dubaji

V rámci iniciativy "One Million AI Prompters" se nedávno v Dubaji konal první Global Prompt Engineering Championship. Účastníci soutěžili mimo tradiční programování také v kategoriích literatura a umění, aby se zdůraznila široká použitelnost nástrojů umělé inteligence. Prompt = výzva a pořadatelé chtěli zdůraznit, že specifický požadavek na jazykový model (např.  ChatGPT aj.), aby poskytl uživateli odpověď nebo řešení, je pořádná výzva.
Do soutěže Global Prompt Engineering Championship se přihlásily tisíce účastníků z přibližně 100 zemí. Třicet finalistů ze 13 zemí se kvalifikovalo do Dubaje, aby se utkali o titul nejlepšího promptního inženýra ve třech kategoriích soutěže. Vítězi se stali Australanka Megan Fowkesová v kategorii umění a Indové Ajay Cyril (33) za programování a Aditya Nair (34) za literaturu. Dubajské centrum pro umělou inteligenci (DCAI) poskytlo třem vítězům finanční odměnu ve výši jednoho milionu dirhamů, tedy přibližně 273 000 amerických dolarů.

Globální konkurence ve Spojených arabských emirátech

Spojené arabské emiráty jsou stále častěji využívány jako strategický partner globálními technologickými giganty. Microsoft, Google a IBM se již zúčastnili prvního šampionátu s workshopy. Zájem o spolupráci v oblasti umělé inteligence však projevily i další společnosti a země. Ve Spojených arabských emirátech existuje od roku 2019 univerzita umělé inteligence a státní investiční fond Mubadala zřídil fond umělé inteligence ve výši 100 miliard dolarů. Microsoft nedávno investoval 1,5 miliardy dolarů do společnosti G42, přední holdingové společnosti zabývající se technologiemi umělé inteligence (AI) se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Americký softwarový gigant uznává vedoucí roli státu Perského zálivu ve vývoji umělé inteligence: "Tato strategická investice posílí pozici Spojených arabských emirátů jako globálního centra umělé inteligence a poskytne partnerům a zákazníkům další příležitosti k inovacím a růstu."

Pro více informací o Global Prompt Engineering Championship navštivte: https://challenge.dub.ai/en/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti.

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Startuje 4. ročník Solve for Tomorrow

Dnešní středoškoláci hledají neformálním vzdělávání – v online videích, workshopech a praktických programech, tíhnou prostě k jinému způsobu učení než starší generace.

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními ...

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny.

close
detail