Počítače a internet

Článků v rubrice: 109

Příklady partnerství průmyslu a robotiky založené na AI

Integrace pokročilé robotiky a umělé inteligence (AI) proniká do průmyslových odvětví, jako je např. zdravotnictví, automobilový průmysl a letectví, apod., a razí cestu k realizaci Průmyslu 4.0. Společnosti intenzivně investují do technologií pro inovace a zvyšování produktivity, což přináší nejen vysoké náklady, ale i výzvy ohledně kybernetické bezpečnosti. Podle nové zprávy přední společnosti zabývající se daty a analytikou GlobalData jsou pro využití plného potenciálu robotiky klíčové standardizované zásady a společné úsilí v oblasti výzkumu a vývoje.

Fotogalerie (1)
Nejnovější bezpilotní helikoptéry AWHERO. Výrobce Leonardo je příkladem firmy, která zapojuje robotiku a umělou inteligenci (foto leonardo.com)

Robotika je páteří transformace napříč mnoha odvětvími. Umožňuje autonomním vozidlům procházet složitými prostředími, pomáhat při precizních operacích ve zdravotnictví a optimalizovat logistiku v řízení dodavatelského řetězce. Roboti nejen zlepšují procesy, ale také nastavují nové standardy pro efektivitu a přesnost, čímž posouvají průmyslová odvětví do éry inteligentní automatizace a Průmyslu 4.0.  Vedoucí oddělení Disruptive Tech ve společnosti Global Data, Kiran Raj, k tomu říká: „Vývoj robotiky od teleoperačních ramen k pokročilým humanoidům vyvolal konkurenční závod mezi špičkami v oboru ve vývoji robotických řešení, která splňují přísné požadavky moderních průmyslových aplikací. Společnosti intenzivně investují do vlastních robotických technologií, integrují pokročilé systémy umělé inteligence, aby snížily závislost na externích platformách a zvýšily svou provozní efektivitu.“

Robotika v průmyslu

Nejnovější zpráva Global Data Innovation Radar „Transforming Workflows: Robotics in Industry“ zkoumá více než 50 reálných aplikací pokročilé robotiky v různých odvětvích včetně letectví, zdravotnictví, stavebnictví, automobilového průmyslu a logistiky. Zpráva kategorizuje tyto aplikace založené na různých robotických technologiích, aby zdůraznila jejich dopad a potenciál napříč těmito odvětvími.

Kognitivní robotika

Například firma Leonardo ve spolupráci se společností Comau vytvořily robotické řešení pro kontrolu listů vrtulníků. Tento systém využívá kognitivní robotiku, pokročilé systémy vidění a AI k provádění detailních strukturálních inspekcí, čímž zvyšuje přesnost, flexibilitu a efektivitu při údržbě letadel.

Humanoidní roboti

Mercedes-Benz představil ve svých továrnách humanoida Apollo. Tato inovace má za cíl zvýšit efektivitu výroby a zefektivnit provoz prostřednictvím pokročilé robotiky a technologií umělé inteligence. Apollo integruje humanoidní roboty do průmyslových prostředí a zaměřuje se na úkoly, které vyžadují přesnost a přizpůsobivost.

Doprovodný robot

Izraelský startup Intuition Robotics uvedl na trh ElliQ 3, pokročilého doprovodného robota poháněného umělou inteligencí, který je navržen tak, aby podporoval seniory v jejich každodenním životě. ElliQ 3 integruje pokročilé schopnosti umělé inteligence, nabízí personalizované, empatické interakce a zvyšuje pohodu a nezávislost svých uživatelů.

S robotem ElliQ si můžete povídat, hledat co potřebujete, sledovat filmy nebo s ním i cvičit (zdroj Intuition Robotics)

Autonomní roboti s umělou inteligencí

Maersk a iB Cargo uzavřely partnerství s poskytovatelem robotických řešení Dexory za účelem integrace autonomních robotů a umělé inteligence ve svém rumunském logistickém centru pro optimalizaci řízení skladu s daty v reálném čase a technologií digitálního dvojčete s cílem zvýšit efektivitu logistiky a provozní přesnost.

Ačkoli robotika má obrovský potenciál změnit mnoho průmyslových odvětví, plné integraci brání překážky včetně kybernetické bezpečnosti, interoperability a drahých nákladů na implementaci. K překonání tohoto problému musí zúčastněné strany více spolupracovat, více investovat do výzkumu a vývoje a vytvářet jednotné politiky a postupy. Díky tomu budou průmyslová odvětví schopna využít jedinečný potenciál robotiky pro zvýšení produktivity a kreativity.

O Disruptor Intelligence Center společnosti GlobalData

Disruptor Intelligence Center dekóduje vznikající technologické příležitosti s nezbytnými informacemi o slibných start-upech, inovacích založených na technologiích, nejnovějších trendech v odvětví, spotřebitelských poznatcích a investicích do portfolia rizikového kapitálu. Pomáhá monitorovat konkurenční strategie, předvídat vznikající trendy, zpeněžit převratné inovace, dekódovat chytré peníze, těžit vedoucí postavení v myšlenkách a podchytit digitální spotřebitele. Více zde Disruptive Tech.

O GlobalData

4 000 největších světových společností, včetně více než 70 % společností ze žebříčku FTSE 100 a 60 % společností ze žebříčku Fortune 100, činí včasnější a lepší obchodní rozhodnutí díky jedinečným datům, odborným analýzám a inovativním řešením GlobalData, vše na jedné platformě.  Více zde GlobalData.

Zdroj: Tisková zpráva Global Data

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letní tábor semináře Výfuk

Korespondenční seminář  Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol,  kterou organizuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Vědci odhalují metody, které ničí „věčné“ chemické znečišťující látky

O osudu perfluoralkylových a polyflouralkylových látek (PFAS) v našem životním prostředí je známo jen málo, ale podle nového výzkumu mohou bakterie v odpadních vodách ...

Nejvíce elektřiny z vody, slunce a větru za posledních 11 let

Vyšší průtoky v českých a moravských řekách, více slunečných dnů s lepším osvitem a také větrnější počasí.

Nové molekuly pro řízení genové exprese pomohl najít synchrotronový parsek

Nová výzkumná práce Evropské laboratoře molekulární biologie publikovaná v Nature Communications klade základy pro vývoj nových léků specifických pro genetické ...

V Austrálii vzniká deštný prales se stromy kontinentu Gondwana

Výzkumníci v Austrálii budují „živou semennou banku“, která má chránit poslední zbývající fragmenty australského deštného pralesa před klimatickými změnami.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail