Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 566

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny. Strategický plán obsahuje šest oblastí: rozvoj jaderné infrastruktury; zapojení a prosazování zájmů zúčastněných stran; výzkum a inovace v oblasti energetiky; rozvoj energetických kapacit; program výzkumných reaktorů; a institucionální udržitelnost. Navazuje na strategický plán na období 2020–2025, který vedl keňský program rozvoje jaderné energetiky podle milníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Pokud se plán zdaří, bude Keňa teprve třetí africkou zemí, která provozuje nebo staví jadernou elektrárnu. První byla Jihoafrická republika, kde pracují dva reaktory o výkonu 970 MW, v Egyptě se aktuálně staví čtyři bloky o výkonu 1200 MW každý.

Fotogalerie (3)
Nairobi je dosti zelené. Výpadky elektřiny bývají i tady. (Foto autorka)

Keňa má přes 50 miliónů obyvatel a 60 % z nich nemá elektřinu. Lidé však energii potřebují - kácí proto stromy, aby měli dřevo na rozdělávání ohně a na vaření. Kde ubývají stromy, mizí voda. Dříve se 60 % elektřiny v Keni vyrábělo z vody - dnes je to díky úbytku vody jen kolem 40 %.  Polovina obyvatel je nezaměstnaných. Z toho pramení sociální nepokoje, nezdravé přelidněné slumy, krádeže. Elektřina je velmi drahá a je jí málo - v pondělí, středu a pátek jde elektřina na západě, v úterý a ve čtvrtek na východě země. Keňa zoufale potřebuje energii, aby mohla nastartovat průmysl a zaměstnala lidi.

Zdroje pro výrobu elektřiny v Keni - rok 2019

Nadšenci i skeptici

Vláda je si vědoma, že zemi a její ekonomiku nepovznese, pokud nebude mít elektřinu. Vydala proto už v r. 2010 "Vizi 2030", v níž hraje důležitou roli jaderný zdroj. Obnovitelné zdroje sice také chtějí rozvíjet, ale vědí, že pro rozvoj průmyslu jim nepomohou. Potřebují spolehlivý stabilní zdroj pro základní zatížení. Ovšem jaderná komunikace naráží na podobné problémy, jako v dalších rozvojových zemích - obyvatelstvo netuší nic o energetice a o jaderné jen to, že existuje jaderná bomba. Životní prostředí je nezajímá, nějaké CO2 a globální oteplování je přece problém jen bohatých západních zemí, že? Jazyk kisvahili ostatně ani nezná žádné fyzikální a technické termíny. Vzdělaná akademická sféra jádro podporuje, zároveň je trochu skeptická: vláda neumí zařídit ani likvidaci odpadků, jak chce provozovat jadernou elektrárnu? Před 10 lety prezident země vyhlásil program "notebook každému školákovi", ale jaksi zapomněl, že není ta elektřina pro napájení...

Ambiciózní projekt

V rámci projektu má být do roku 2034 postavena první jaderná elektrárna v zemi a do začátku 30. let 21. století má být uveden do provozu výzkumný reaktor. Elektrárna má být postavena v okrese Kilifi a pro výzkumný reaktor byly připraveny pozemky 64 km jižně od Nairobi v technologickém centru Konza Technopolis. Příprava na výstavbu první elektrárny začne v roce 2029 .

V Keni se uvažuje o stavbě první jaderné elektrárny již od roku 2009. Měla by vyrůst v pobřežní oblasti Kilifi, kde je dostatek oceánské vody potřebné na chlazení reaktoru. V plánu je postavit blok s instalovaným výkonem 1000 MW. Odhadovaná cena je vyčíslena v přepočtu na téměř 85 miliard korun. „Pro naši současnou úroveň jsou dostatečné obnovitelné zdroje energie, které máme, ale protože usilujeme o industrializaci, potřebujeme více zdrojů základního zatížení,“ uvedl Justus Wabuyabo, generální ředitel NuPEA. "Jaderná energetika bude znamenat nízkouhlíkovou cestu k naší energetické bezpečnosti". (A Keňa také doufá, že bude moci vyvážet elektřinu do sousedních zemí, které ji také zoufale potřebují, a bude na vývozu vydělávat.)

Kritika a opozice

Opozici v zemi představuje organizace KANA (Kenya Anti-Nuclear Alliance). Kritiku vznesla v souvislosti s obavami o životní prostředí. Pobřeží Kilifi je idylickým prostředím bílých pláží, korálových útesů a mangrovových lesů, což z něj dělá mimo jiné oblíbenou turistickou destinaci. Obavy proto panují nejen o biodiverzitu tamní fauny a flóry, ale i o turistický ruch. Existují také pochybnosti o připojení elektrárny k síti. Keňa, totiž nedisponuje dostatečně stabilní sítí ani kapacitou, aby distribuovala elektřinu z pobřeží po celé zemi. Bez významné modernizace sítě by tak jaderná elektrárna nevyřešila časté výpadky proudu.

Rozhodnutí "Go nuclear" vydala keňská vláda již v roce 2010. Ano, jádro pro ně může být součástí řešení. Jako pro celý svět. Bude to pro Keňu těžká cesta, kdoví, zda úspěšná, ale oni mají vizi, že chtějí být pro ostatní Afriku příkladem, že to jde. V mezičase, než se případně podaří jaderka, sázejí na rozvoj geotermální energetiky.

Zdroje: Kenya sets out plan for first nuclear power plant (power-technology.com)

508 Resource Limit Is Reached (nuclear.co.ke)

Archiv autorky

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti.

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Startuje 4. ročník Solve for Tomorrow

Dnešní středoškoláci hledají neformálním vzdělávání – v online videích, workshopech a praktických programech, tíhnou prostě k jinému způsobu učení než starší generace.

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními ...

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny.

close
detail