Bez zařazení

Článků v rubrice: 420

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, které by vydržely brutální lunární noc. A sloužily by také jako jeřáby a nabíječky.

Fotogalerie (1)
Umělecké ztvárnění osvětlovací věže LUNARSABER na Měsíci. Tyto věže, které nedávno získaly finanční prostředky DARPA, by byly vyšší než Socha svobody. (Obrazový kredit: Honeybee Robotics)

Umělecké ztvárnění osvětlovací věže LUNARSABER na Měsíci. Tyto věže, které nedávno získaly finanční prostředky DARPA, by byly vyšší než Socha svobody. (Obrazový kredit: Honeybee Robotics)

Měsíc by se brzy mohl stát první mimozemskou stavební zónou lidstva. Plánuje se trvalé lidské osídlení, levitující vlakový systém, inovativní jaderné reaktory – na všem se předběžně pracuje. Ale než se něco z toho stane, lidé budou na Měsíci potřebovat světlo.

Dlouhá noc

Jeden den na Měsíci trvá dva pozemské týdny a mrazivé lunární noci nejsou o nic kratší. Tyto dlouhé, temné noci se již ukázaly jako katastrofa pro lunární moduly, které se spoléhají na sluneční světlo jako zdroj energie. Pro lidské průzkumníky v nadcházejících desetiletích by mohly představovat ještě větší hrozbu.

Společnost Honeybee Robotics, která se zabývá vesmírnými technologiemi (součást Blue Origin) Jeffa Bezose, nyní navrhla řešení: obrovské lunární pouliční lampy, které budou sloužit jako solárně napájené baterie.

LUNARSABER

Může to znít jako přitažené za vlasy, ale projekt nazvaný Lunar Utility Navigation with Advanced Remote Sensing and Autonomous Beaming for Energy Redistribution (LUNARSABER) je jedním z několika, které jsou financovány americkou vládní agenturou pro pokročilé výzkumné projekty obrany (DARPA), aby nastartovaly další éru průzkumu Měsíce. A nedávné propagační video zveřejněné na YouTube ukazuje, že tato technologie dělá pokroky.

Jak ve videu vysvětluje hlavní řešitel projektu, Vishnu Sanigepalli, každá lampa LUNARSABER by byla mnohem vyšší než ty, které stojí na rohu vaší ulice – ve skutečnosti by při výšce 100 metrů byly vyšší než Socha svobody. Tyto masivní světelné sloupy jsou navrženy tak, aby uchovávaly sluneční energii během lunárního dne a poté osvětlily okolí silnými světlomety během dvoutýdenní lunární noci.

Proč tak vysoké

Výška lampy je klíčová nejen pro nahlížení přes okraje obrovských měsíčních kráterů, ale také by se dala využít pro vyzvednutí až jedné tuny vědeckého vybavení, jako jsou kamery a komunikační zařízení, do vyšší polohy. Základna každé věže by byla vybavena napájecími adaptéry, které by pomohly dobíjet lunární rovery nebo jinou hypotetickou měsíční infrastrukturu, která by byla poblíž. Pokud bude možné rozmístit několik věží LUNARSABER v různých částech měsíčního povrchu, mohla by tato síť majáků sloužit jako první energetická síť na Měsíci.

Jak je postavit

Vztyčení tak kolosálních struktur na Měsíci samozřejmě představuje výzvu. Inženýři společnosti Honeybee navrhli automatizovaný systém, díky kterému by každá věž LUNARSABER mohla efektivně vystoupit ze své vlastní základny, a to ohýbáním svinutých pásů kovu do tyčících se válcovitých trubek. To znamená, že kosmická loď by pouze dopravila základnu zařízení na Měsíc, přičemž skutečná věž by byla srolována uvnitř.

Projekt je zde na Zemi stále v raných fázích vývoje, ale je to jedna ze zhruba tuctu iniciativ, které si DARPA vybrala pro svou desetiletou studii schopností lunární architektury (LunA-10), kterou agentura zahájila v loňském roce.

Zdá se nevyhnutelné, že na Měsíc přichází nová, člověkem ovlivněná éra – ale pokud se projekty jako LUNARSABER uskuteční, nebude to alespoň doba temna.

Zdroj: Vědci chtějí na Měsíci postavit „pouliční osvětlení“ – a bylo by vyšší než Socha svobody | Živá věda (livescience.com)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, ...

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

close
detail