Rubriky

Článků v rubrice: 2936

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – jako vývojáři, technici, projektanti nebo strojní inženýři. Jaké technologické projekty dokáží už teď vymyslet, když mají k ruce nejmodernější technologie, ale čas jen 24 hodin?

Fotogalerie (1)
Soutěžící v minulém ročníku 2023 (zdroj JA Czech)

Dvoudenní soutěž AT&T Hackathon Junior proběhne 28. – 29. listopadu ve Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Akce plná programování a vymýšlení inovativních projektů pro digitální budoucnost se zúčastni až pětičlenné středoškolské týmy se zájmem o technologie. Akce je otevřena i pro jejich pedagogy. Pro všechny registrované účastníky je zajištěno ubytování i strava zdarma.

Nebude to jednoduché, ale je to super výzva!

Soutěž začíná první den hned v osm hodin ráno, po uvítání dostanou studenti instrukce a od té doby jim běží čas. Musí vymyslet a zrealizovat řešení některého ze soutěžních úkolů, které se letos dotýkají umělé inteligence, kyberbezpečnosti a zlepšení indoor života. K dispozici mají technologické zázemí i podporu odborníků z celé řady zapojených firem. Druhý den probíhají prezentace projektů před porotou, což je pro účastníky další zajímavá zkušenost,“ popsal Petr Novák, Product Owner ze společnosti AT&T GNS Czech Republic, která soutěž pořádá pod hlavičkou programu AT&T BELIEVES.

Ve spolupráci se vzdělávací organizací Junior Achievement (JA Czech) se celorepublikové mistrovství středoškoláků v technologických nápadech uskuteční už pošesté. „Během soutěže se studenti obvykle poprvé setkají se situací, kdy dostanou konkrétní zadání, téměř neomezené technologické možnosti a přitom šibeniční termín k nalezení kvalitního řešení. Zní to stresově a soutěž skutečně patří k těm náročnějším, na akci ale vždy vládne pohodová inspirativní atmosféra, studenti si vzájemně radí, kooperují, využívají tipů přihlížejících mentorů a často se dostanou i k technologiím, se kterými dosud nepracovali. Bývá to pro ně ohromná zkušenost. A pro nás je zase skvělé sledovat, jak přirozeně a rychle dokážou mladí lidé nové technologie přijmout a využít pro svůj nápad,“ říká Martin Smrž, ředitel české kanceláře vzdělávací organizace JA.

Mentoři jsou důležití

Odborníci z praxe a univerzit se mezi soutěžními týmy pohybují po celou dobu konání Junior Hackathonu. Fungují jako mentoři a někteří v závěru i jako hodnotící porota. „Setkání se zkušenými vývojáři je pro nadšené středoškoláky velmi motivující, cení si jejich rad i přátelského přístupu. Mimo jiné tím vzniká platforma pro navázání spolupráce mezi firmami a školami, kdy s přítomnými pedagogy nezřídka domlouváme další budoucí školní akce. Pro doprovázející učitele máme také ve spolupráci s partnery během soutěže nachystané vzdělávací bloky o tématech jako 3D tisk nebo AI. Máme partnery z univerzit, ze sféry technické i byznysové. Rádi bychom, aby se těm nejzajímavějším studentským projektům dostalo podpory také při přechodu do případného podnikání,“ poukázal Petr Novák.

Příklady úspěšných projektů

V loňském ročníku dokázali za den a noc například studenti z Prahy naprogramovat senzory na střechy budov pro optimální umístění solárních panelů, středoškoláci z Klatov vymysleli aplikaci, která lokalizuje třídicí kontejnery a usnadňuje osobám recyklaci odpadu, nebo brněnský tým studentů představil projekt na centrální evidenci domácích zvířat pomocí čipu s informacemi o zdravotním stavu a majiteli.

Registrace studentů (a pedagogického doprovodu) na AT&T Hackathon je možná on-line do 25. října na webu JA Czech.

Dvoudenní soutěž AT&T Hackathon Junior je realizována v rámci projektu Podpora podnikavosti, který je součástí Národního plánu obnovy, komponenty 1.4. Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-upy a nové technologie, financovaného z EU Nástroje pro oživení a odolnost.

 

JA CZECH

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená Tomášem Baťou, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů.

AT&T v České republice

Brněnské Centrum sdílených služeb AT&T (v Campus Science Park) se stalo strategickým globálním centrem zákaznických služeb, které podporuje velké nadnárodní klienty, včetně infrastruktury v USA. Klienti mohou využívat špičkové portfolio zahrnující služby v oblasti mobility, sítí, zabezpečení sítí, cloudu, hostingu, hlasových služeb, sjednocené komunikace a aplikací. Brněnský tým zaměstnanců řeší nejsložitější problémy podpory z celého světa.

AT&T BELIEVES

AT&T Believes℠ je celofiremní, lokalizované úsilí, které spojuje nadšení, kreativitu a zdroje zaměstnanců AT&T s dlouholetými vztahy mezi AT&T a externími organizacemi, s cílem pozitivně ovlivnit dění ve světě. V současné době se AT&T Believes zaměřuje na místní občanské iniciativy, které pomáhají lidem rozvíjet příležitosti v oblasti vzdělávání, kariéry a kvality života tím, že překlenou digitální propast, získají pracovní dovednosti pro budoucnost a naplnění základních potřeb v době krize.

Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

Jediná vítězka Velké pardubické (2. díl)

V předchozím díle článku o Latě Brandisové jsme se seznámili s její rodinou, jejími jezdeckými začátky a také s nevolí mužů soupeřit se ženou.

Jediná vítězka Velké pardubické (1. díl)

Co má společného náš magazín Třípól a prakticky neznámá komtesa Lata Brandisová ze zámečku na Řitce? Píšeme o přírodě a v jejím příběhu hrají hlavní roli koně.

Soutěž IT-SLOT - 15. ročník

Úroveň znalostí žáků v matematice obecně klesá. Dnešní děti nejsou hloupější, spíš jsou některé „línější myslet“, upozorňují učitelé.

close
detail