Studenti

Článků v rubrice: 321

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních škol, která vám umožní zkusit, jak vypadá vědecká práce v praxi. Nezáleží na tom, jestli vám říkají, že jste nadaní nebo ne – TMF je otevřen pro všechny mladé fyzikální nadšence i pro ty, kteří si to jen chtějí vyzkoušet! TMF má dlouhou tradici - letos bude již 38. ročník. S novým ročníkem přichází několik změn a vylepšení.

Fotogalerie (4)
Účastníci Ústředního kola TMF 2023/2024 (foto TMF)

První kolo je letos individuální

Jako jednotlivec budete mít za úkol zpracovat jednu ze zadaných úloh a odevzdat stručné textové řešení. Teprve poté se dostanete do týmové fáze soutěže. Vaše týmy mohou být až tříčlenné, což je změna oproti minulým ročníkům, kdy se soutěžilo v pětičlenných týmech. Nemusíte mít tým hned na začátku – máte možnost ho sestavit později s dalšími soutěžícími, které během soutěže poznáte.

V dalších kolech budou týmy primárně tříčlenné

Co vás čeká dál? Budete nejen řešit teoretické úlohy a navrhovat experimenty, ale také své výsledky obhajovat před odbornou porotou i soupeři. Turnaj je nejen o řešení problémů, je to jedinečná příležitost naučit se pracovat v týmu, zdokonalit se v prezentaci svých výsledků a získat zkušenosti s argumentací v angličtině. Pokud se vidíte ve vědecké kariéře, je to ideální způsob, jak začít.

Nová kategorie - Junior

Letošní TMF přináší ještě další zajímavou novinku – kategorii Junior, která je určena mladším účastníkům. Je to zjednodušená verze soutěže, která nabízí snadnější vstup pro ty, kteří soutěž chtějí „zkusit“. Je určená 1. a 2. ročníkům čtyřletých gymnázií nebo ekvivalentním ročníkům ostatních typů škol; zapojit se mohou ale i mladší. Zadání 5 úloh je již zveřejněno, z nich mohou soutěžící vybírat (jsou to zjednodušené úlohy standardního TMF). Kategorie Junior probíhá pouze na okresní a krajské úrovni. Řešitel kategorie Junior může současně řešit i standardní kategorii

Zjisti víc osobně i on-line

Pokud chcete zjistit víc a připravit se na soutěž, doporučujeme navštívit Úvodní soustředění. To proběhne 4. listopadu 2024 v Praze ve Fyzikálním ústavu AV ČR, s možností online účasti pro ty, kteří se nebudou moci dostavit osobně. Zde se seznámíte s vybranými úlohami a změnami v pravidlech pro letošní rok, ale hlavně – poznáte konzultanty, kteří vám můžou být nápomocni během celé soutěže.

Doporučujeme se zúčastnit na místě – osobní účast vám pomůže se seznámit nejen s výše uvedeným, ale i s potenciálními členy vašeho budoucího týmu, pokud zatím nevíte, s kým byste chtěli pokračovat v dalších kolech. Neváhejte se zapojit, ať už jste začátečník nebo pokročilý řešitel – TMF je otevřen všem a nabízí skvělou příležitost se učit a růst.

Video o TMF: TMF_short_V2

Staňte se součástí vědecké komunity, řešte fascinující úlohy a začněte svou cestu k fyzikální kariéře už dnes!

Učitelé pozor:  Úvodního soustředění se může zúčastnit i učitel, a to jak se svými žáky, tak sám!

Karel Kolář

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail