Studenti

Článků v rubrice: 321

Energetika si žádá nových odborníků

Během následujících 10 let plánuje největší česká energetická společnost ČEZ nabrat přibližně 4 000 nových odborníků nejen s technickým vzděláním. Vzhledem k plánovaným investicím do oblasti jaderné energetiky, především v souvislosti s výstavbou nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany, rozvojem malých modulárních reaktorů a modernizací stávajících elektráren, očekává ČEZ zvýšený nábor odborníků právě v tomto segmentu. Kromě jaderné energetiky se ale zaměřuje i na nábor specialistů v oblasti distribuce, obnovitelných zdrojů, technologií pro energetické úspory a digitalizaci provozu. Poptávce po nových energeticích jde ČEZ naproti řadou aktivit zaměřených právě na studenty a absolventy – ročně jeho programy projde na 450 zájemců. Prostřednictvím různorodých programů a stáží se snaží propojit akademické znalosti studentů s praktickými zkušenostmi z reálného prostředí.

Fotogalerie (2)
Účastníci Distribuční maturity se seznamují např. s termovizní diagnostikou přenosových sítí (foto ČEZ)

ČEZ se dlouhodobě zaměřuje na podporu vzdělávání a rozvoj mladých talentů. Podporuje tak nejen výchovu nových odborníků, ale také přispívá k udržitelnému rozvoji celého energetického sektoru. Pro studenty a absolventy nabízí bohaté možnosti, jak rozšířit jejich znalosti a získat praxi.

„Vzdělávání a rozvoj mladých talentů jsou pro nás klíčové, protože věříme, že budoucnost energetiky závisí na nových odbornících, kteří přinesou inovativní řešení a svěží pohled. Každoročně projde našimi programy a stážemi přibližně 450 studentů, přičemž mnoho z nich po dokončení studia najde uplatnění ve společnosti ČEZ. Jsme hrdí na to, že můžeme pomáhat formovat novou generaci odborníků, kteří se stanou lídry v oblasti energetiky. S ohledem na rostoucí nároky v oblasti jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů je pro nás zásadní podporovat talenty, které se budou podílet na budoucím rozvoji těchto klíčových oblastí,“ řekla Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ.

ČEZ pomáhá rozvíjet dovednosti mladých lidí a vytváří si základnu budoucích odborníků, kteří budou schopni čelit novým výzvám v energetice, a to i prostřednictvím spolupráce s partnerskými školami. Aktuálně jde o 102 středních odborných a průmyslových škol, gymnázií a vysokoškolských fakult a univerzit. Nejen pro partnerské školy nabízí ČEZ bohatou nabídku exkurzí, přednášek, stáží a stipendijních programů - těch je aktuálně 11, z toho 7 programů pro střední a 4 pro vysoké školy.

Letní univerzita

Mezi nejoblíbenější programy patří dvoutýdenní Letní univerzity v jaderných elektrárnách, které každoročně přitahují vysokoškolské zájemce o jadernou energetiku. Letos se Letních univerzit na obou jaderných elektrárnách zúčastnilo více než 60 studentů. Za celou dobu existence (v Temelíně 19 let, v Dukovanech 16 let) ji absolvovalo už téměř 1 200 vysokoškoláků. Zhruba polovina absolventů Letní univerzity po skončení školy nastoupí do jaderných provozů Skupiny ČEZ, řada z těch, kdo se zúčastnili prvních ročníků, pracuje v ČEZ dodnes. Studenti technických oborů mohou díky účasti také získat stipendium – za pět let ve výši téměř půl milionu korun.

Speciální maturity

Pro středoškoláky jsou připraveny třídenní specializované programy, zaměřené na různé oblasti energetiky: Jaderné, Distribuční nebo ESCO maturity studenty seznamují s konkrétními provozy a tématy. Vybrané partnerské střední školy se mohou zapojit do Motivačního programu Prokopa Diviše, v němž nejlepší studenti vybraných elektrooborů získávají peněžitou odměnu. Za osm ročníků tohoto programu rozdal ČEZ více než 7 milionu korun.

SMR Camp a SMR maturita

V letošním roce rozšíří nabídku ostatních energetických maturit SMR maturita -  přibližuje mladým lidem inovace v oblasti malých modulárních reaktorů, což je dynamicky se rozvíjející odvětví s velkým potenciálem do budoucna. Silný zájem uchazečů o oba programy (SMR Camp proběhl v létě) ukazuje, že tento potenciál vnímají i sami studenti.

Green Energy Tour

Další program poskytuje studentům možnost navštívit „zelené elektrárny“ a pochopit význam obnovitelných zdrojů energie v praxi. Tyto programy jsou navrženy tak, aby studenti mohli propojit své teoretické znalosti s praktickými zkušenostmi a získali tak komplexní přehled o fungování energetiky.

Trainee programy

Kromě stáží a specializovaných programů nabízí ČEZ také trainee programy, jako je ESCO trainee program, který umožňuje studentům magisterského stupně zapojit se do reálných projektů s praktickým dopadem. Praktické zkušenosti mohou sbírat studenti také v projektu duálního vzdělávání ČEZ Distribuce, který funguje ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, MŠMT a Svazem průmyslu a dopravy. Duální vzdělávání představuje úzké propojení teoretického vzdělávání ve školách s praxí ve firmách.

Více informací naleznou studenti na www.kdejinde.cz.

Alice Horáková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail