Studenti

Článků v rubrice: 321

Letní univerzita – vstupenka pro práci v jaderné energetice

Návštěva zajímavých míst elektrárny, odborné přednášky nebo skok evakuačním rukávem. To jsou jen příklady z programu Letní univerzita, který ČEZ připravil pro 33 mladých lidí z technických vysokých škol a univerzit pro letošní léto. I když studenty čeká ještě minimálně rok studia, už teď mají velkou šanci najít uplatnění v jaderné energetice. ČEZ totiž zesiluje náborové aktivity a vedle operátorů se soustředí na strojníky, elektrikáře nebo svářeče.

Fotogalerie (3)
Během Letní univerzity diskutovala se studenty předsedkyně SÚJB Dana Drábová (foto ČEZ)

Během dvou týdnů čekaly vybrané vysokoškoláky tři desítky přednášek a prohlídek například kontrolovaného pásma, strojovny, havarijního řídicího střediska nebo Laboratoře radiační kontroly okolí. Sami energetici přitom potvrzují, že úspěšní absolventi mají velkou šanci najít v ČEZ následně uplatnění. „Šance úspěšných absolventů na uplatnění u nás je veliká. Neustále doplňujeme různé pozice od operátorů až po jaderné fyziky a další, nejen technické, profese. A rozvoj jaderné energetiky, ať už jde o standardní či malé modulární bloky, přináší velikou perspektivu,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Zajímavý je rostoucí počet studentek, které se odborného programu a stáží účastní. Potvrzují tak trend, kdy za posledních pět let stoupl počet žen pracujících v jaderných elektrárnách o 20 procent. Letošní univerzity se zúčastnilo osm studentek, tedy o čtyři více než loni. Jednou z nich byla i Jihočeška Klára Třísková. Jaderná elektrárna Temelín nabízí spoustu zajímavých možností pro uplatnění. Studuji technologii vody, navíc v elektrárně mám letní brigádu v laboratoři analytiky vody. Ráda bych se sem po skončení studia vrátila,“ uvedla studentka, která po prázdninách nastoupí do závěrečného ročníku VŠCHT.

ČEZ zesiluje náborové aktivity.

I s ohledem na rozvojové projekty ČEZ v posledním době zesiluje náborové aktivity. Energetici se zaměřují na technické profese, jako jsou například svářeči, elektrikáři, strojníci, materiáloví inženýři, projektoví manažeři nebo technologové. Obor Elektroenergetika a elektrické stroje už třetím rokem funguje na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické Dukelská v Českých Budějovicích. Loni se na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Hněvkovice rozběhl nový obor Svářeč potrubář v jaderné energetice.

Vládou ohlášená výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech předjímá zvýšenou potřebu příslušných profesí i v dlouhodobém časovém horizontu.

Více informací o volných pozicích a vzdělávacích aktivitách je možné nalézt na speciálním webu www.kdejinde.cz.

Více informací naleznete na: www.cez.cz

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail