Studenti

Článků v rubrice: 316

Letní tábor semináře Výfuk

Korespondenční seminář  Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol,  kterou organizuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. V průběhu celého školního roku řeší soutěžící zajímavé fyzikální a matematické úlohy a sbírají body. Ti nejúspěšnější si na závěr odnesou nejen hmotné ceny, ale i pozvánky na prezenční akce – podzimní a jarní setkání řešitelů a především letní tábor. Letos proběhl již dvanáctý. Nejlepší řešitelé se setkali na přelomu července a srpna v Panenské Rozsíčce na Vysočině. Tábor letos proběhl v duchu legendární hry Dračí doupě.

Fotogalerie (1)
Účastníci tábora fyzikálního semináře Výfuk 2024 (foto MFF UK)

Letos byla konkurence v soutěži opravdu velká a účast na táboře tak pro třicítku nejlepších řešitelů byla opravdu velmi vzácnou odměnou. Na dva týdny se ocitli ve fantasy světě jako neohrožení dobrodruhové s cílem proslavit se svými udatnými skutky a dosáhnout povýšení. V průběhu dvou týdnů se ztratili (a znovu nalezli) v podzemí, utkali se s řadou nebezpečných nadpřirozených bytostí a na závěr se museli vypořádat s kouzelníkem, jenž si zahrával s nejtemnější částí magie – nekromancií.

Nedílnou součástí programu tábora je jeho odborná část

Všichni mladí fyzikové se zúčastnili více než patnácti přednášek o různých tématech z fyziky, matematiky, ale i informatiky dle svého výběru. Během experimentálního dne si vyzkoušeli badatelskou práci i zpracování reálných dat. V malých skupinkách měřili, zpracovali a následně prezentovali zajímavý fyzikální experiment. Letos si mohli vyzkoušet například měření zraku, výrobu trojhranné kostky či měření propustnosti světla různými materiály. Získané znalosti mohou uplatnit nejen při řešení dalšího Výfuku, ale i při studiu na střední i vysoké škole a některé nové zkušenosti zajisté využijí i v dalším životě.

I tento rok dva týdny utekly jako voda a tábor se dostal ke svému konci. Účastníci i organizátoři z řad středoškolských i vysokoškolských studentů se vyčerpaní, ale šťastní a plní zážitků, rozutekli do svých domovů. Ti nejúspěšnější dobrodruhové si domů odvezli i zajímavé ceny. Tou nejhodnotnější odměnou je pro ně ale čas strávený s podobně naladěnými lidmi a přátelství, která s koncem tábora rozhodně neskončí.

Lukáš Linhart

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Štěchovická vodní elektrárna slaví osmdesátiny

Vodní elektrárna ve Štěchovicích zahájila provoz v létě 1944 jako druhý dokončený stupeň Vltavské kaskády. O tři roky později ji doplnila přečerpávací elektrárna ...

Briefly Bio - umělá inteligence pomáhá vědcům reprodukovat složité experimenty

S Briefly Bio vědci již nebudou potřebovat znovu „objevovat Ameriku“, tedy trávit čas a zdroje experimenty, které nemohou reprodukovat. Říká se, že věda je v krizi reprodukovatelnosti. Např.

Letní tábor semináře Výfuk

Korespondenční seminář  Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol,  kterou organizuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Vědci odhalují metody, které ničí „věčné“ chemické znečišťující látky

O osudu perfluoralkylových a polyflouralkylových látek (PFAS) v našem životním prostředí je známo jen málo, ale podle nového výzkumu mohou bakterie v odpadních vodách ...

Nejvíce elektřiny z vody, slunce a větru za posledních 11 let

Vyšší průtoky v českých a moravských řekách, více slunečných dnů s lepším osvitem a také větrnější počasí.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail