Počítače a internet

Článků v rubrice: 110

Briefly Bio - umělá inteligence pomáhá vědcům reprodukovat složité experimenty

S Briefly Bio vědci již nebudou potřebovat znovu „objevovat Ameriku“, tedy trávit čas a zdroje experimenty, které nemohou reprodukovat. Říká se, že věda je v krizi reprodukovatelnosti. Např. v preklinickém výzkumu se odhaduje, že více než 50 % snah o reprodukci (opakování) experimentů selže, což stojí každý rok více než 50 miliard dolarů. Řešení tohoto problému přináší startup Briefly Bio. Spustil software, který pomáhá vědcům jasně a konzistentně zachytit a sdílet jejich práci a učinit tak laboratorní práce reprodukovatelnější. Spuštění zajistila sbírka ve výši 1,2 milionů dolarů, kterou vedla společnost Compound VC s účastí NP Hard, Tiny VC a andělských investorů napříč technologiemi a biotechnologiemi. (Andělští investoři jsou obvykle jednotlivci, kteří investují své vlastní peníze do startupů v rané fázi jejich vývoje.)

Fotogalerie (2)
Použití software v laboratoři - stačí notebook nebo jen mobil (foto Briefly Bio)

Biologické experimenty jsou stále složitější. Kvůli rostoucí složitostí jsou často rozhodující detaily nezdokumentované a ztracené. To činí vědeckou spolupráci neefektivní: laboratorní vědci se snaží stavět na experimentech někoho jiného, stejný experiment reprodukovat, datoví vědci nemají potřebný kontext k analýze dat produkovaných v jejich laboratořích a automatizačním týmům chybí všechny detaily pro stavbu robotických laboratoří. S umělou inteligencí a vysoce výkonným experimentováním existuje příležitost k obrovskému zlepšení účinnosti vědeckých objevů. Prostřednictvím startupů a velkých farmaceutických podniků se do využití AI investují stovky miliard dolarů, k realizaci tohoto potenciálu však potřebuje věda větší konzistentnost a transparentnost ve způsobu generování experimentálních datových souborů. Hodnota jakéhokoli modelu je produktem dat, na kterých byl vyškolen. Briefly Bio buduje tuto nezbytnou vrstvu infrastruktury pro urychlení vědeckých objevů v biologii.

O společnosti Briefly Bio

Briefly Bio vytváří sdílený jazyk pro experimenty, který je konzistentní mezi vědci a jasný pro každého spolupracovníka. Jejich software používá AI k převodu existujících popisů experimentů do konzistentního formátu a zároveň automaticky vyplňuje mezery a zjišťuje chyby. To pomáhá zachytit hodnotu každého provedeného experimentu a umožňuje vědcům učit se ze vzájemné práce. Společnost sídlí v Londýně ve Velké Británii. Založili ji D. Katya Putintseva, Harry Rickerby a Staffan Piledahl, spolupracovníci původem z různých zemí a s různými zkušenostmi z akademické sféry, technologií, biotechnologií a robotiky. Před založením společnosti spolupracovali ve startupu LabGenius pro objevování léků, kde pomohli vybudovat platformu pro objevování protilátek řízenou AI. Pro více informací navštivte https://briefly.bio

Harry Rickerby, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Briefly Bio, říká: „Vědecké metody jsou trochu jako softwarový kód, jsou to sady instrukcí, které definují, jak by měl být experiment veden. Většina tohoto ‚code‘ je neúplná, protože sepsání každého experimentu vyžaduje obrovské množství úsilí. Nyní, s LLM, existuje způsob, jak tyto metody učinit konzistentními, aniž by to vědci vnucovalo pracovní postup. Když Github pomáhal softwarovým inženýrům spolupracovat a stavět na kódu toho druhého, myslíme si, že Briefly může pomoci vědcům a inženýrům udělat totéž s jejich experimenty.” (LLM, Large Language Models, velké jazykové modely jsou podmnožinou hlubokého učení a sdílejí společný základ s generativní AI.)

Co říkají jiní

Toto je revoluce v dokumentování laboratorních experimentů. Je to budoucnost spolehlivého sdílení znalostí mezi vědci,” řekl Dr. Gena Nikitin, zakladatel Miphic (soukromá společnost vyvíjející mitochondriální screeningovou platformu pro včasnou detekci a diagnostiku mitochondriálních poruch). Dr. Maria Anastasina, vedoucí laboratoře v oddělení evoluční a syntetické biologie v Okinava Institut of Science and Technology, dodává: „Briefly Bio se stal základní součástí znalostní základny naší laboratoře a velkou pomocí pro mě při školení výzkumníků a řízení laboratoře”. Suparna Kumar, doktorand na Weill Cornell University, komentuje: „Briefly Bio se stalo nepostradatelnou součástí mé laboratorní rutiny, protože mi pomáhá ušetřit mnoho času.“ Rob Harkness, technický ředitel společnosti Biosero, přidává: „Jsme nadšení z toho, co Breifly.Bio může nabídnout se svými softwarovými nástroji. Nekonzistentní a neúplná data mohou ohrozit výzkum, znesnadnit reprodukci experimentů a podkopat důvěru ve vědecké výsledky. Digitalizace a automatizace laboratorních operací to může vyřešit, ale toto úsilí čelí výzvám neefektivity a vysoké chybovosti, především kvůli různým formátům, ve kterých jsou pracovní postupy prezentovány. Briefly.bio to řeší převodem vědeckých protokolů napsaných v přirozeném jazyce do společného a konzistentního strukturovaného formátu. To usnadňuje mnohem rychlejší návrh a implementaci automatizovaných systémů a zajišťuje, že všechny kritické informace se zachytí a efektivně využijí. Výsledkem je významné zvýšení integrace pracovních postupů, efektivity a kvality dat, což je klíčové pro generování spolehlivých experimentálních výsledků. To vede ke komplexnějším a inovativnějším řešením v automatizaci laboratoří a urychlení vědeckého výzkumu.” Shelby Newsad, investor ve společnosti Compound, přidává: „ Jádro úspěšné vědy spočívá v konzistentních a opakovatelných metodách. Zatímco většina bio softwarových společností se zaměřuje na data a jejich analýzu, Briefly Bio jde proti proudu do hlavního problémového prostoru reprodukovatelnosti prostřednictvím protokolů. Poprvé v historii vědy to motivuje vědce, aby sdíleli více svých znalostí, dříve držených v tichosti.”

Zdroj: Tisková zpráva Stockwoodstrategy.co

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Štěchovická vodní elektrárna slaví osmdesátiny

Vodní elektrárna ve Štěchovicích zahájila provoz v létě 1944 jako druhý dokončený stupeň Vltavské kaskády. O tři roky později ji doplnila přečerpávací elektrárna ...

Briefly Bio - umělá inteligence pomáhá vědcům reprodukovat složité experimenty

S Briefly Bio vědci již nebudou potřebovat znovu „objevovat Ameriku“, tedy trávit čas a zdroje experimenty, které nemohou reprodukovat. Říká se, že věda je v krizi reprodukovatelnosti. Např.

Letní tábor semináře Výfuk

Korespondenční seminář  Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol,  kterou organizuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Vědci odhalují metody, které ničí „věčné“ chemické znečišťující látky

O osudu perfluoralkylových a polyflouralkylových látek (PFAS) v našem životním prostředí je známo jen málo, ale podle nového výzkumu mohou bakterie v odpadních vodách ...

Nejvíce elektřiny z vody, slunce a větru za posledních 11 let

Vyšší průtoky v českých a moravských řekách, více slunečných dnů s lepším osvitem a také větrnější počasí.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail