Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 294

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.V České republice trpí tímto onemocněním, které se někdy mylně zaměňuje za krátkozrakost, tupozrakost či astigmatismus, trpí okolo 1 % obyvatelstva, přičemž pacientům jsou u nás dostupné nejmodernější metody léčby.

Fotogalerie (1)
Keratokonus (zdroj NeoVize)

Oslabená kolagenní vlákna deformují rohovku

Název keratokonus vychází zřeckých slov „kerato“ – rohovka a „konos“ – kužel. Rohovka je kulovitá, průhledná tkáň na povrchu oka o tloušťce přibližně půl milimetru, která pokrývá přední část zrakového orgánu a chrání jej. Jakákoliv změna jejího tvaru nebo čirosti má zásadní vliv na vidění. U degenerativního očního onemocnění keratokonus dochází k oslabení kolagenních vláken, jejichž prodlužování negativně ovlivňuje tvar rohovky. „Dochází k jejímu postupnému vyklenutí a ztenčování, nejčastěji v dolní polovině. V krajních případech – v posledním čtvrtém stádiu – může dojít k otoku rohovky a výraznému zhoršení vidění. Pro onemocnění je typická krátkozrakost, a také vysoký nepravidelný astigmatismus,“ uvádí doc. MUDr. Karolína Skorkovská, Ph.D., z brněnské oční kliniky NeoVize.

Vliv má genetika, UV záření i alergie

Keratokonus je v našich zeměpisných šířkách poměrně vzácný. Mnohem častěji se vyskytuje naArabském poloostrově, v jižní Africe či Jižní Americe, kde se na jeho vzniku kromě genetických faktorů podílí také silné UV záření, které způsobuje poškození kolagenu. K rizikovým faktorům patří i mechanické vlivy, jako je mnutí oka. Častěji se vyskytuje v souvislosti s celkovými alergickými onemocněními (atopický ekzém). Zatímco v našich končinách nemoc statisticky postihuje více mužskou populaci (až v 80 %), v krajinách s intenzivním slunečním zářením je poměr mužů a žen vyrovnaný.
Nemoc se nejčastěji projeví mezi 10. až 20. rokem věku, může se však rozvíjet velmi pomalu a plíživě, někdy i 10 až 20 let. Stěžejní roli hraje včasná diagnostika. Vzhledem k vzácnosti onemocnění však běžní ambulantní oční lékaři obvykle nemají k dispozici speciální přístroj, který dokáže zjistit ztenčení a vyklenutí rohovky. Pokud se onemocnění dostane do vyšších stádií, dochází k devastaci rohovky. Dříve byla jediným řešením transplantace darované rohovky od mrtvého dárce.

Současná medicína umí pacientům zrak zachránit

Jednou z moderních metod je Collagen Cross Linking (CCL nebo také CXL), při které se pacientovi na operačním sále aplikuje roztok riboflavinu (vitaminu B2) a následně dojde k ozáření UV paprsky. Bezpečný a pro pacienta nenáročný zákrok vede k posílení vazeb mezi kolagenovými vlákny a dochází ke zpevnění rohovky, aby se účinně pozastavilo vyklenování a ztenčování rohovky. Následně se dokonce mohou snížit dioptrie a vidění se zlepší.

Další účinnou metodou i u pacientů s pokročilou fází onemocnění, je implantace speciálních ringů, jež stlačují rohovku a tím se zpevňují vazby mezi kolagenovými vlákny v rohovce. Hlavním cílem operace je zastavení či zpomalení progrese keratokonu. Intrastromální rohovkové prstence (Intrastromal Corneal Ring Segments – ICRS) vyrobené z polymetylmetakrylátu byly vynalezeny již v 80. letech minulého století a po deseti letech testování se od roku 1996 využívají po celém světě. Výsledkem implantace Keraringu je snížení zakřivení rohovky a srovnání nepravidelného vyklenutí horní a dolní části rohovky.
Na klinikách NeoVize v Praze a v Brně lze podstoupit implantaci prstenců ICRS za pomoci nejmodernějšího femtosekundového laseru VISUMAX 800, který připraví rohovku na implantaci keraringu přesně podle parametrů pacientova oka a implantace je pak výrazně snazší a přesnější. „Femtolaser nejprve v rohovce vytvoří 'tunýlky', do kterých následně oční chirurg jeden nebo dva půlkruhové implantáty zasune. Tím dojde k oploštění rohovky a zlepšení vidění,“ uvádí oční lékařka doc. MUDr. Karolína Skorkovská. Odpadá tak složitá manuální preparace tunelu, zákrok je přesný, bezpečný a bezbolestný.

Tyto léčebné metody prezentovali naši odborníci na 42. oftalmologickém kongresu ESCRS v Barceloně letos v září

„Ověřili jsme si, že česká oftalmologie je na světové úrovni. Zákroky, které na našich klinikách probíhají, jsou prováděny moderními přístroji a nejnovějšími materiály,“ uvedl Petr Kocian, generální ředitel NeoVize Group, pod kterou spadá síť očních klinik NeoVize. Na těchto klinikách v Praze a v Brně lze navíc podstoupit implantaci prstenců ICRS za pomoci nejmodernějšího femtosekundového laseru VISUMAX 800.

NeoVize

Síť očních klinik NeoVize patří mezi průkopníky v zavádění nových technologií. V roce 2022 jako první v České republice začala provádět operace SMILE PRO® za pomoci nejrychlejšího femtosekundového laseru světa VisuMax 800. V roce 2023 jako první uskutečnila implantaci nitrooční fakické čočky ICL EVO Viva. Již více než 10 let je nositelem osvědčení kvality ISO 9001.

Marina Hofmanová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail