Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 291

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu zdokumentovala 160 druhů, o kterých se dříve nevědělo, že by tu mohly žít, včetně 50 druhů pro vědu naprosto nových.

Fotogalerie (1)
Sifonofor Bathyphysa neboli létající špagetová příšera, spatřená poblíž neprozkoumané a neregistrované podmořské hory u pobřeží Chile. (Obrazový kredit: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute)

Asi 800 až 1200 metrů pod vlnami jihovýchodního Pacifiku spatřili vědci expedice Schmidt Ocean Institute nejhlouběji žijícího živočicha závislého na fotosyntéze, jaký byl kdy nalezen – Leptoseris neboli vrásčitý korál, který byl vědě již znám, ale nevědělo se, že může být tak hluboko. Mezi další úchvatné pohledy patřil tvor podobný medúze známý jako létající špagetová příšera (Bathyphysa conifera) a světélkující hlubokomořský dráček z čeledi Stomiidae. Oba tito tvorové, spolu s více než 100 dalšími druhy, byli již dříve popsáni vědci, ale nikdy předtím nebyli spatřeni v této oblasti. Dalších 50 exemplářů, které ještě zbývá analyzovat, se považuje za nově objevené druhy.

Co všechno ještě nevíme

Expedice následovala po první výzkumné plavbě Schmidt Ocean Institute v lednu, která odhalila gigantickou podmořskou horu u pobřeží Chile a více než 100 podezřelých nově objevených druhů. "Ohromující biotopy a živočišná společenstva, která jsme odhalili během těchto dvou expedic, představují dramatický příklad toho, jak málo toho víme o této odlehlé oblasti," uvedl v prohlášení Javier Sellanes, profesor mořské biologie na Katolické univerzitě v Chile, který obě expedice vedl.

Zatímco lednová expedice se zaměřila především na hřebeny Nazca a Juan Fernández, nová plavba dokumentovala mořský život na hřebeni Salas y Gómez - podmořském pohoří, které se táhne 1 600 kilometrů od hřebene Nazca po Rapa Nui.

I mořské ekosystémy je potřeba chránit

Sellanes a jeho kolegové křižovali hřeben 40 dní v únoru a březnu na palubě výzkumné lodi Falkor společnosti Schmidt Ocean. Během expedice tým prozkoumal 10 podmořských hor, což jsou útvary, které se tyčí nejméně 1 000 m nad okolním mořským dnem. Šest z nich nebylo dosud vědeckými průzkumy zdokumentováno a každá podmořská hora měla svůj vlastní jedinečný ekosystém. "Pozorování odlišných ekosystémů na jednotlivých podmořských horách zdůrazňuje důležitost ochrany celého hřbetu, nejen několika podmořských hor," uvedla Erin. E. Eastonová, odborná asistentka mořských věd na Texaské univerzitě v Rio Grande Valley a vedoucí vědecká pracovnice Schmidtova oceánského institutu. "Doufáme, že data získaná z této expedice pomohou vytvořit nové chráněné mořské oblasti."

 

Výzkumníci prozkoumali vody v okolí Rapa Nui s pomocí členů místní komunity. "Důležitost účasti na oceánografické vědecké expedici na Rapa Nui spočívá v možnosti poznat a lépe porozumět mořskému prostředí obklopujícímu ostrov," říká Marcela Hey Aravena, členka Rady pro moře Rapa Nui a pozorovatelka Schmidt Ocean Institute. "Přírodní zdroje, neznámé mořské druhy a klimatické jevy, které přímo ovlivňují naši komunitu, lze objevit díky naší účasti na výzkumu."

Zdroj: Podmořské pohoří u Velikonočního ostrova hostí tvory, které věda nezná, odhalila expedice | Živá věda (livescience.com)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové molekuly pro řízení genové exprese pomohl najít synchrotronový parsek

Nová výzkumná práce Evropské laboratoře molekulární biologie publikovaná v Nature Communications klade základy pro vývoj nových léků specifických pro genetické ...

V Austrálii vzniká deštný prales se stromy kontinentu Gondwana

Výzkumníci v Austrálii budují „živou semennou banku“, která má chránit poslední zbývající fragmenty australského deštného pralesa před klimatickými změnami.

Jezero poslední šance

Neobvyklé jezero s podmínkami, které mohly dát vzniknout životu na Zemi, leží v kanadské Britské Kolumbii. Vědci považují jezero Last Chance za obdobu jezer, která mohla na Zemi existovat ...

Přenos jaderných technologií a znalostí členským státům MAAE pro zachování kulturního dědictví

Zachování umění a kulturního dědictví je společnou ambicí celosvětové komunity. MAAE využívá jadernou vědu a technologii k charakterizaci a uchování artefaktů, a tím k ...

Jaderné techniky pro kulturní dědictví Kambodži

Kambodža je domovem mnoha jedinečných kulturních památek, z nichž čtyři jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Toto dědictví je však vystaveno riziku poškození nebo ztráty kvůli tropickému klimatu země.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail