Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 567

Malý modulární reaktor Rolls-Royce

Rolls-Royce zkonstruoval SMR o výkonu 470 MWe založený na malém tlakovodním reaktoru. Jeho kapacita je větší než u jiných SMR (obecná definice SMR je reaktorový blok s výkonem až 300 MWe). Bude poskytovat elektřinu pro základní zatížení po dobu nejméně 60 let. SMR  bude mít rozměry asi 16 × 4 metry a 90 % jej bude postaveno v továrních podmínkách, což zkracuje výstavbu a činnost na místě. Především montáž prefabrikovaných, předem otestovaných modulů výrazně snižuje riziko projektu a může významně zkrátit výstavbu. V září 2024 vybrala Česká republika Rolls Royce pro svůj budoucí program malých modulárních reaktorů.

Fotogalerie (2)
Takto by mohl vypadat Rolls-Royce SMR na místě (Obrázek: Rolls-Royce SMR)

Technologie

Elektrárna Rolls-Royce SMR bude mít kapacitu generovat až 470 MWe nízkouhlíkové energie, což odpovídá více než 150 pobřežním větrným turbínám a bude dostačující k napájení milionu domácností po dobu 60 let. Projekt je založen na standardní technologii PWR, která se používá ve stovkách reaktorů po celém světě.

Tržní výhody:
- Nízká cena.
- Vysoce konkurenční zdroj čisté energie „vždy po ruce“.
- Jistota s produktem vyrobeným v továrně.
- Navrženo tak, aby přilákalo tradiční formy kapitálu prostřednictvím řešení s nízkým rizikem.
- Globální a škálovatelné.

 Modularizace - celá elektrárna je konstruována s použitím přibližně 1 500 standardních přenosných modulů vyrobených a testovaných v továrnách mimo lokalitu. Moduly budou spadat do kategorií: těžké tlakové nádoby, mechanické, elektrické a instalatérské a stavební inženýrství. Moduly budou sestaveny na místě na kompaktní ploše. Každá jednotka SMR se vejde do 21 500 m².

Jak funguje Rolls-Royce SMR

Jádrem elektrárny je její palivo. Rolls-Royce SMR používá standardní palivo, prášek oxidu uraničitého. Uran je obohacen na ne více než 4,95 % 235U. Palivo ve formě černého prášku se lisuje a vkládá do pelety, pelety se vkládají do trubek se svařenými konci, výsledné tyče se umísťují do mřížových polí s distančními mřížkami a horní a spodní koncovou deskou, aby vytvořily palivovou sestavu. Palivové soubory jsou vloženy do tlakové nádoby reaktoru – do kované ocelové konstrukce s velmi silnými stěnami. Výkon v reaktoru se rutinně řídí pomocí regulačních tyčí a dalších obvyklých metod. Na rozdíl od jiných PWR Rolls-Royce SMR nepoužívá pro řízení reaktivity bór, což zjednodušuje operace a snižuje množství odpadu.

Teplota v primárním okruhu chladiva reaktoru je přibližně 300 °C. Aby se voda nevařila, udržuje se tlak v primárním okruhu na hodnotě kolem 15,5 MPa – to je zhruba 155násobek atmosférického tlaku. Voda cirkuluje aktivní zónou reaktoru a do jedné ze tří smyček pomocí čerpadel, která ženou horkou vodu z reaktoru do jednoho ze tří parogenerátorů. Každý parní generátor obsahuje tisíce obrácených U-trubic, kterými prochází horká voda. Na druhé straně těchto trubek je chladnější voda ze sekundárního neboli parního okruhu, a ta je pod nižším tlakem. Horká voda z primárního okruhu předává své teplo trubkami parogenerátoru chladnější vodě na sekundárním okruhu a vrací se zpět do reaktoru k opětovnému ohřevu.

Na straně sekundárního okruhu trubek parogenerátoru se nechává vařit voda o nižším tlaku (typicky kolem 6 – 7 MPa), mění se na páru a prochází speciálním sušicím zařízením, aby se odstranily všechny kapičky vlhkosti. Pára ze tří parogenerátorů se spojuje a posílá do hlavní turbíny, kde otáčí lopatkami. Jako v každé konvenční elektrárně prochází pára přes lopatky parní turbíny z oblasti vysokého tlaku do oblasti pod turbínou s velmi nízkým tlakem – do kondenzátoru. Turbína se otáčí rychlostí až 3 000 otáček za minutu a je připojena přes hřídel k elektrickému generátoru. V něm se roztáčí velký elektromagnet uvnitř cívky z měděného drátu. Tím se generuje elektrický proud, který se vede do elektrické sítě.

Když pára dokončí svou práci v parní turbíně, zvětší svůj objem asi 30 000krát. V kondenzátoru se přeměňuje zpět na vodu tím, že prochází přes tisíce malých trubiček napájených další chladicí vodou. Pára zkapalněná na vodu se čerpá do sekundárního okruhu a dále do parogenerátorů k opětovnému použití. Cestou se voda předehřívá, aby zařízení fungovalo co nejefektivněji. Do kondenzátoru se chladicí voda přivádí ze třetího, samostatného okruhu. Teplá voda se čerpá do chladicích věží a tam se chladí vzduchem pomocí velkých ventilátorů.

Licencování a princip E3S

Rolls-Royce SMR prosazuje ve Spojeném království nový přístup – holistický přístup k licencování samotného závodu. E3S znamená Environment, Safety, Security and Safeguards. Přístup se skládá z tradiční předkonstrukční bezpečnostní zprávy (PCSR, která je v některých jurisdikcích v podstatě analogická zprávě o bezpečnostní analýze), environmentální zprávy, bezpečnostní zprávy a zprávy, která je technicky součástí PCSR společnosti Rolls-Royce SMR. E3S je sladěno s mezinárodními standardy, jako jsou IAEA SSG61 a NUREG-0800, aby se zvýšila flexibilita udělování licencí při exportu mimo Spojené království. E3S se předkládá regulačním orgánům k posouzení v celém Spojeném království.

Balíček E3S poskytuje klíčové informace, které demonstrují bezpečnost a zabezpečení celého závodu, jak vzhledem k lidem, tak k životnímu prostředí, a je navržen tak, aby se bezproblémově propojil s limity a podmínkami provozu u zákazníků.

Hlavní technické parametry:

   

Typ reaktoru

Tlakovodní (PWR), 3 smyčky, bez použití bóru.

Elektrický výkon (MWe)

470​

Tepelný výkon (MWt)

1358​

Očekávaný kapacity faktor (%)

>95

Projektová životnost (roky)

60​

Cyklus přeměny energie

Rankinův cyklus​

Schopnost kogenerace

Konfigurace možná (tj. možný i výstup tepla​)

Pasivní bezpečnostní systémy

Ano

Aktivní bezpečnostní systémy

Ano​

Typ paliva / uspořádání kazet

UO₂ v mříži 17x17

Palivový cyklus (měsíce)

18 – 24​

Bezpečnostní systémy

Pasivní i aktivní

Výměna paliva (dny)

18

 

Česká republika vybrala Rolls-Royce SMR pro projekt malých reaktorů

Česká republika posoudila sedm potenciálních dodavatelů technologií pro svůj navrhovaný program malých modulárních reaktorů a vybrala britskou firmu Rolls-Royce SMR. Dodavatelé byli osloveni a hodnoceni podle vhodnosti svých projektu SMR pro umístění v České republice. Rolls-Royce SMR se ukázal v tomto směru jako nejlepší a energetická společnost ČEZ (vlastník a provozovatel stávajících jaderných elektráren) s ním chce založit strategické partnerství. Vláda ČR nyní provede posouzení bezpečnosti britské společnosti, aby se zajistilo, že vše bude v souladu s bezpečnostními požadavky státu. Proběhne to stejně jako u společností, které se ucházely v nedávné zakázce na velké jaderné bloky. Posouzení se zúčastní Ministerstvo vnitra, Bezpečnostní informační služba, zpravodajská služba Úřad pro zahraniční styky a informace, Vojenské zpravodajství a další klíčové instituce.

Kde budou SMR v ČR stát

První malý modulární reaktor plánuje ČEZ v lokalitě poblíž stávající jaderné elektrárny Temelín již ve 30. letech. Mělo by to být před spuštěním nového velkého českého jaderného bloku, který je plánován do roku 2040. ČEZ hledá i další vhodné lokality, např. v místech odstavovaných uhelných elektráren. V místech Tušimice a Dětmarovice již probíhají průzkumné a monitorovací práce, zda by byly jako jaderné lokality vhodné.

Licencování je běh na dlouhou trať

Výběr Rolls-Royce SMR Českou republikou přichází v době, kdy sama společnost čeká na to, zda bude vybrána Velkou Británií jako jeden z preferovaných dodavatelů pro vlastní britský program SMR. Vládní britský jaderný orgán ji zvažuje jako jednu z pěti, s očekáváním, že pro Británii budou vybrány dvě technologie.

Česká vláda říká, že vidí jako výhodu, že Rolls-Royce SMR teprve tvoří svůj dodavatelský řetězec. České firmy tak mají jedinečnou příležitost stát u jeho zrodu a podílet se na něm v maximální možné míře. Díky této strategické spolupráci se místní firmy budou moci podílet nejen na vývoji a implementaci nového malého modulárního reaktoru, ale také na dodávkách SMR do dalších zemí.

Rolls Royce SMR v červenci úspěšně dokončila krok 2 britského procesu Generic Design Assessment a postoupila do třetí a závěrečné fáze procesu, který hodnotí bezpečnost, zabezpečení a environmentální aspekty návrhu jaderné elektrárny, která má být nasazena ve Spojeném království. Cílové datum dokončení této poslední fáze je srpen 2026. V červenci požádala Asociace jaderného průmyslu vládu Spojeného království o rozhodnutí pro Rolls-Royce SMR, což je rozhodnutí potřebné pro provoz nové jaderné technologie v zemi. Jde o vůbec první žádost o zdůvodnění návrhu britského reaktoru. Pokud Rolls-Royce uspěje ve výběrové soutěži SMR ve Spojeném království, je cílem, aby konečné investiční rozhodnutí bylo ve Spojeném království přijato v roce 2029.

Osobnosti budoucí spolupráci vítají

Premiér Petr Fiala řekl: „Malé modulární reaktory mohou být klíčovou technologií pro zajištění energetické bezpečnosti do budoucna. Proto se od začátku snažíme je nejen stavět, ale podílet se i na jejich celosvětové výrobě a vývoji. Navíc, navázání strategického partnerství mezi ČEZ a Rolls-Royce SMR bude velkou příležitostí pro české firmy, které mají v jaderném průmyslu dlouholeté zkušenosti.“

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela uvedl: „Tato technologie dokáže zajistit nejen dostatek elektřiny za dostupné ceny, ale také podpořit naši snahu o dekarbonizaci a bezpečný přechod na čisté zdroje energie. Navíc je tato spolupráce velkou příležitostí pro český průmysl. Naše společnosti mohou být od samého počátku součástí globálního dodavatelského řetězce a přispívat k rozvoji této slibné technologie.“

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl: „Strategické partnerství s Rolls-Royce SMR nám umožní využít naše dlouholeté zkušenosti v oblasti jaderné energetiky v kombinaci s vysokou technologickou vyspělostí britské společnosti.“ S britskou společností nyní ČEZ vyjedná konkrétní podmínky spolupráce.

Generální ředitel Rolls-Royce SMR, Chris Cholerton, rozhodnutí uvítal a řekl: „Probíhají diskuse o dokončení smluvních podmínek a konečné dohody podléhají obvyklým regulačním prověrkám. Podrobnosti dohody budou zveřejněny při podpisu. Toto důležité strategické partnerství dále posiluje pozici Rolls-Royce SMR jako přední evropské technologie SMR a postaví ČEZ, Rolls-Royce SMR a jejich stávající akcionáře do popředí zavádění SMR. Rolls-Royce SMR budou zdrojem čisté, dostupné a spolehlivé elektřiny pro Česko, vytváření pracovních míst, umožnění dekarbonizace a snížení závislosti na dovážené energii.“

Rozvoj jaderné energetiky v České republice

Česká republika v současnosti získává zhruba jednu třetinu své elektřiny ze čtyř bloků VVER-440 v Dukovanech, které zahájily provoz v letech 1985 až 1987, a ze dvou bloků VVER-1000 v Temelíně, které byly uvedeny do provozu v letech 2000 a 2002. V červenci byla preferovaným uchazečem až o čtyři nové bloky ve dvou stávajících jaderných lokalitách jmenována Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), s cílem uvést první blok do komerčního provozu v roce 2038. V loňském roce byla zveřejněna a schválena „cestovní mapa SMR“, která stanovuje možnosti pro dodavatele technologií a identifikuje řadu potenciálních lokalit – celkem 45 – a také modely investorů. Vizí je, aby „SMR doplňovaly velké jaderné jednotky již od 30. a 40. let 21. století“.

Polsko rozhodlo podobně

V květnu 2024 také Polské ministerstvo pro klima a životní prostředí vydalo Principiální rozhodnutí schvalující technologii malého modulárního reaktoru Rolls-Royce (SMR) pro použití v Polsku. Polská ministryně životního prostředí Paulina Hennig-Kloská uvedla, že věří, že investice by byla ve veřejném zájmu a v souladu s energetickou a klimatickou politikou země. Principiální rozhodnutí přišlo jen několik týdnů poté, co několik polských vládních ministerstev vydalo prohlášení o podpoře - všechna se shodují na tom, že investice do jaderných elektráren postavených v továrně Rolls-Royce SMR by měla „pozitivní dopad“.

Video animující výstavbu a provoz najdete zde: https://www.rolls-royce-smr.com/why-rolls-royce-smr

Zdroje: https://www.rolls-royce.com/innovation/small-modular-reactors.aspx#section-smr-build

https://world-nuclear-news.org/articles/czech-republic-selects-rolls-royce-smr-for-small-reactors-project

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail