Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 567

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí. Zákonnou povinnost starat se o provoz těchto úložišť a kontrolovat, zda odpady určené k uložení splňují limity a podmínky stanovené Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, má v ČR Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Před 60 lety vzniklo úložiště Richard a o deset let později úložiště Bratrství. Nejsou však jediná – slouží i další.

Fotogalerie (2)
Úložiště Bratrství (foto SÚRAO)

Odpady se ukládají podle aktivity a původu. Úložiště nízko a středněaktivních odpadů jsou nyní v České republice v provozu tři . To třetí, které je v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, oslaví příští rok 30 let provozu. Nejstarší úložiště Hostim u Berouna bylo v 60. letech minulého století uzavřeno. V roce 1997 byly všechny zbylé prostory vyplněny betonovou směsí a nyní se monitoruje, aby se tam nikdo nemohl vlámat.

Richard

Úložiště leží nedaleko Litoměřic a nachází se v podzemním komplexu bývalého vápencového dolu s názvem Richard II. Od roku 1964 se zde ukládají tzv. institucionální odpady. To jsou odpady ze zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu. Jedná se například o vyřazené radioaktivní zářiče, jako jsou požární hlásiče nebo hladinoměry, dále také kontaminovaná suť, plasty a papír.

Úložiště Richard prošlo v minulých letech rekonstrukcí, aby se zajistily dostatečné ukládací kapacity do budoucna. Dosud nepoužívané prostory byly upraveny do podoby ukládacích komor a přístupových chodeb. Úložiště samotné se ale nerozšířilo nikam mimo své původní hranice. Celkový objem využívaných prostor byl rekonstrukcí navýšen o další komunikační chodbu a pět nových ukládacích komor o celkové kapacitě 12 500 metrů krychlových. Volné místo vystačí na dalších 10 let provozu úložiště.

Abychom si byli jisti, že je úložiště bezpečné a nemá negativní vliv na okolí, SÚRAO jej pravidelně monitoruje. Monitorují se ukazatele dlouhodobě sledující stav horninového masivu a rovněž radiační situace v samotném úložišti i v jeho okolí. Na pracovišti v podzemí se odebírají vzorky důlních vod, stěry z podlah, sledují se pracovní pomůcky i dopravní prostředky. K monitorování okolí úložiště slouží například systém vrtů, ze kterých se pravidelně odebírají vzorky. Vody z úložiště, zachycované v drenážní jímce, cirkulují v rámci potůčku a jezírka v areálu úložiště.

Historie, vápencový důl a továrna

Už od první poloviny 19. století se pod vrchem kopce Bídnice těžil vápenec. Pro důlní těžbu tady bylo optimální prostředí, a proto již tehdy vznikly hned tři samostatné vápencové doly. V letech 1943−1944 si nacisté kvůli utajení vybrali místo pro podzemní tovární výrobu firmy Auto Union A. G. Chemnitz a koncernu Osram. Stavba výrobních prostor v podzemí dostala krycí jméno Richard, někdy byla továrna označována i jako B5. Zcela dokončit se podařilo jen několik výrobních hal. Po válce zůstalo podzemí v různém stádiu stavebních úprav. V roce 1945 zde Čížkovické cementárny a vápenky obnovily těžbu vápence. Během dalších 15 let vznikl rozsáhlý komplex chodeb navazující na část Richard I. Používaný způsob těžby byl však mnohem dražší než v otevřeném lomu a těžba byla ukončena. O alternativním využití všech tří dolů se uvažovalo už v padesátých letech 20. století. V roce 1959 padl jeden z prvních oficiálních návrhů využít důlní komplex Richard II k ukládání radioaktivních odpadů. O pět let později, tedy v roce 1964, se plán stal skutečností. Významným milníkem v historii úložiště Richard je i rok 1976. Tehdy vznikla Chráněná krajinná oblast České středohoří. Ta mimo jiné zahrnuje i území všech tří dolů Richard, tedy i Richard II, kde již 60 let funguje stejnojmenné úložiště radioaktivních odpadů. CHKO dokladuje, že úložiště nemá negativní vliv na přírodu ani na člověka.

Součástí úložiště Richard je certifikovaná zkušebna obalových souborů a radioaktivních látek zvláštní formy. Jde o jedinou takovou zkušebnu v České republice. Obalový soubor (v podstatě sud) musí zvládnout řadu náročných testů, například volný pád na ocelovou desku až z 9 metrů, zatížení pětinásobkem vlastní váhy po dobu 24 hodin, pád na ocelový trn nebo pád 500 kg těžké ocelové desky. Po mechanických zkouškách je obalový soubor podroben tepelné zkoušce. Po dobu 30 minut musí odolat plamenu o teplotě 800 °C.

Projděte si úložiště Richard virtuálně zde: Úložiště Richard | Virtuální prohlídka (surao.cz) nebo jej přijďte navštívit: Informační centrum v areálu úložiště Richard, Na Bídnici 2, Litoměřice
+420 221 421 577. Prohlídky s odborným výkladem si domluvte předem na telefonu +420 606 427 482, nebo přes e-mail karlovsky@surao.cz.

Bratrství

Úložiště Bratrství leží v části bývalého uranového dolu stejného jména poblíž Jáchymova. Úložiště je v provozu od roku 1974 a je určeno výhradně pro odpady pocházející ze zdravotnictví, průmyslu či výzkumu, které obsahují přírodní radionuklidy. (Protože se pohybujeme v lokalitě bývalého uranového dolu, ve vodách a okolí bude vždy určité množství radionuklidů, bez ohledu na uložené odpady. Tyto radionuklidy pocházejí z přirozené přeměny uranu a thoria, což je zohledněno při vyhodnocování výsledků monitoringu.) Celkový objem využívaných prostor úložiště Bratrství činí zhruba 1 200 metrů krychlových. Ukládací kapacita je v současné době téměř zaplněná.

Historie, Marie Curie-Skłodowská a uranové doly

První zmínky o dolování v okolí Jáchymova se objevují už v roce 1516, kdy bylo město založeno. Důl Bratrství je jedním z několika bývalých stříbrných dolů. Stříbro a těžké kovy byly v této lokalitě dávno vytěženy, ale když koncem 19. století došlo k objevu radioaktivity, zdejší doly se díky vysokému obsahu uranové rudy opět dostaly do centra dění. Svou pozornost sem zaměřila i Marie Curie-Skłodowská. Výzkumy ji po čtyřech letech přivedly nejprve k objevu polonia a později také radia, za což dostala v r. 1911 Nobelovu cenu za chemii. První gram radia izolovala Curie-Skłodowská právě z jáchymovského smolince. Ve 30. letech 20. století zde vznikly radonové lázně, které fungují dodnes. Průmyslová těžba uranu v nechvalně známých podmínkách, zejména pro vězně odsouzené v politických procesech 50. let, zde probíhala od konce druhé světové války. Kvalitní uranová ruda byla zdarma odvážena do Sovětského Svazu. Do roku 1964, kdy těžba uranové rudy v Jáchymově skončila, bylo do SSSR z tohoto naleziště vyvezeno přibližně 7 200 tun uranu. (O této neblahé kapitole dějin jsme psali zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/3023-uran-v-cssr) O deset let později byla část dolu Bratrství upravena pro úložiště radioaktivních odpadů.

(O výročí úložišť jsme psali již před deseti lety: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/462-tradice-bezpecneho-ukladani-radioaktivnich-odpadu-v-cechach

 Zdroj: Materiály SÚRAO. Fotografie použity s laskavým svolením SÚRAO.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

Jediná vítězka Velké pardubické (2. díl)

V předchozím díle článku o Latě Brandisové jsme se seznámili s její rodinou, jejími jezdeckými začátky a také s nevolí mužů soupeřit se ženou.

Jediná vítězka Velké pardubické (1. díl)

Co má společného náš magazín Třípól a prakticky neznámá komtesa Lata Brandisová ze zámečku na Řitce? Píšeme o přírodě a v jejím příběhu hrají hlavní roli koně.

Soutěž IT-SLOT - 15. ročník

Úroveň znalostí žáků v matematice obecně klesá. Dnešní děti nejsou hloupější, spíš jsou některé „línější myslet“, upozorňují učitelé.

close
detail