Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 563

Jaderné techniky pro kulturní dědictví Kambodži

Kambodža je domovem mnoha jedinečných kulturních památek, z nichž čtyři jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Toto dědictví je však vystaveno riziku poškození nebo ztráty kvůli tropickému klimatu země. Podívejte se, jak Kambodža s podporou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) zachovává své kulturní dědictví pomocí jaderných technik. V druhé polovině článku nahlédneme na další využití jaderných technik na pomoc kulturnímu dědictví lidstva.

Fotogalerie (3)
Sambor Prei Kuk zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO (zdroj IAEA)

Archeologové z kambodžského ministerstva kultury a výtvarného umění (MCFA) obdrželi podporu MAAE pro teoretická a praktická školení k používání ručního rentgenfluorescenčního (XRF) spektrometru pořízeného v rámci projektu technické spolupráce MAAE. Toto přenosné, neinvazivní zařízení se používá k charakterizaci předmětů a materiálů kulturního dědictví – dokáže rychle, snadno a bez poškození identifikovat elementární složení památek a archeologických nálezů.

Během čtyřdenního školení, které se konalo na Ministerstvu kultury a výtvarných umění v Phnom Penhu, se pět archeologů naučilo kalibrovat své nové vybavení a provádět praktická měření na vzorcích kamene z geologických sbírek oddělení archeologie a prehistorie MCFA. Archeologové poté také provedli měření v předangkorijské lokalitě Sambor Prei Kuk, postavené na konci 6. a počátku 7. století našeho letopočtu, kde absolvovali školení o používání ručního XRF spektrometru od Leny Bassel, expertky MAAE z Ústavu jaderných věd a aplikací.

XRFA identifikuje použité materiály a historické změny

Lokalita Sambor Prei Kuk, což v khmérském jazyce znamená „chrám v bohatství lesa“, je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a skládá se z více než stovky chrámů. Archeologové z MCFA a Národního úřadu pro Sambor Prei Kuk doufají, že se jim podaří identifikovat různé civilizace, které se v různých historických obdobích na tomto místě nacházely, a prozkoumat jaké rekonstrukční a restaurátorské práce během těchto období proběhly. Chrámy jsou postaveny z pálených cihel a pískovce. „Rentgenová fluorescenční analýza nám pomůže lépe porozumět historii důležitého období před vznikem Khmerské říše v angkorském období,“ řekl Leng Vitou, úřadující ředitel katedry archeologie a prehistorie MCFA v Phnom Penhu.

S daty z XRF měření mohou archeologové lépe porozumět složení materiálů použitých při stavbách. Tyto informace jsou klíčové pro odhalení různých období výstavby a obsazení lokality, včetně rekonstrukcí a restaurování. Neinvazivní jaderné analytické techniky, včetně XRF, mohou být použity ke zkoumání vnitřní struktury objektů a určování jejich elementárního složení, a tak pomáhají identifikovat technologie a použité materiály bez poškození jejich fyzické integrity. Přenosné XRF systémy se používají pro měření in-situ (na místě) a nevyžadují přípravu vzorku. To je zvláště cenné při studiu předmětů, které nelze přesunout, a pro přímou a okamžitou analýzu na archeologických nalezištích, v muzeích nebo při vykopávkách.

Přenosný XRF spektrometr výhledově umožní pracovníkům MCFA studovat původ keramiky, identifikovat zdroj surovin, analyzovat pigmenty deskových maleb v Národním muzeu pro restaurátorské účely a podporovat odhalování a identifikaci falešných obchodovaných artefaktů ze starověku.

(Fotografie Lena Bassel, IAEA, a Sokheng La a Sovibol Phorn, Ministerstvo kultury a umění, Kambodža.)

Zdroj: Cambodia Researches Cultural Heritage with Nuclear Techniques | IAEA

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Štěchovická vodní elektrárna slaví osmdesátiny

Vodní elektrárna ve Štěchovicích zahájila provoz v létě 1944 jako druhý dokončený stupeň Vltavské kaskády. O tři roky později ji doplnila přečerpávací elektrárna ...

Briefly Bio - umělá inteligence pomáhá vědcům reprodukovat složité experimenty

S Briefly Bio vědci již nebudou potřebovat znovu „objevovat Ameriku“, tedy trávit čas a zdroje experimenty, které nemohou reprodukovat. Říká se, že věda je v krizi reprodukovatelnosti. Např.

Letní tábor semináře Výfuk

Korespondenční seminář  Výfuk je fyzikální soutěž pro žáky druhého stupně základních škol,  kterou organizuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Vědci odhalují metody, které ničí „věčné“ chemické znečišťující látky

O osudu perfluoralkylových a polyflouralkylových látek (PFAS) v našem životním prostředí je známo jen málo, ale podle nového výzkumu mohou bakterie v odpadních vodách ...

Nejvíce elektřiny z vody, slunce a větru za posledních 11 let

Vyšší průtoky v českých a moravských řekách, více slunečných dnů s lepším osvitem a také větrnější počasí.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail