Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 567

První společný workshop soukromníků a vlád: „Jak (vám) může ITER pomoci?“

Existuje mnoho způsobů, jak přistupovat k využití energie z jaderné fúze: jedním je optimalizovat nebo zjednodušit stávající koncepty; dalším je exhumovat dávno opuštěná řešení a díky pokroku techniky a lepšímu pochopení fyziky jim vdechnout nový život a tím i aktuálnost. Dalším je navrhnout a postavit exotičtější zařízení, než si kdokoli dokáže představit, založená na principech a fyzikálních uspořádáních, o kterých nikdo nikdy nepřemýšlel. Strategie paliva se také mohou lišit. I když se většina zařízení drží dobře osvědčené dvojice dvou těžkých izotopů vodíku, deuteria a tritia, ostatní usilují o svatý grál „bezneutronové“ fúze protonu a boru nebo helia 3. Hlavní aktéři různých projektů, které se objevily v posledních letech, byli poslední týden v květnu na jevišti ITER, aby představili své naděje a očekávání: byl to vůbec první fúzní workshop tokamaku ITER, který kdy byl uspořádán společně se soukromým sektorem a svedl tak dohromady téměř 50 generálních ředitelů a vedoucích vědců od soukromých fúzních startupů s průmyslovými dodavateli fúzních technologií a zástupců z veřejných laboratoří, domácích agentur ITER a Organizace ITER. Celkem bylo reprezentováno asi 350 zúčastněných stran, které se snaží urychlit to, co je pravděpodobně nejambicióznějším a hlavně nejpotřebnějším podnikem v historii lidstva.

Fotogalerie (3)
První workshop o jaderné fúzi mezi zástupci soukromého a vládního sektoru (Foto Christian Lünig, Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

Před sedmdesáti lety reagovaly fúzní komunity na Východě i na Západě na rozsah a složitost problému ovládnutí jaderné fúze vytvořením zcela nové formy mezinárodní spolupráce. Návštěva sovětského vůdce Nikity Chruščova a Igora Kurčatova, otce sovětského jaderného výzkumu v roce 1956 v Ústavu pro výzkum atomové energie v Harwellu ve Spojeném království, byla zlomovým okamžikem, který otevřel cestu ke společnému celosvětovému sdílení termojaderných znalostí.

Kde kdo se snaží zkrotit fúzi

V současné době existuje téměř 50 soukromě financovaných fúzních startupů ve 12 zemích. Za posledních pět let přilákaly více než 5,5 miliardy eur v soukromých investicích. Většina z nich provokuje ambicemi dodávat elektřinu vyrobenou z jaderné fúze do sítě a zkušenostmi, které od té doby charakterizují výzkum fúze. Navzdory obrovskému pokroku, kterého fúze od té doby dosáhla, se dnešní situace podobá situaci před sedmi desetiletími: dva „systémy“ nebo chcete-li  dvě „komunity“, tentokrát veřejná a soukromá, vystřídaly komunity politické.  Existují vedle sebe, zabývají se stejným hledáním a řeší podobné problémy. Privátní komunity jsou hbité a odvážné, ani při prozkoumávání neortodoxních cest v podstatě neriskují ztrátu serióznosti a mohou razit nové cesty na dříve zanedbaných územích.

Proč se to všechno děje právě teď?

Protože fúze je připravena,“ prohlásil Andrew Holland, generální ředitel Asociace fúzního průmyslu, ve svém projevu k účastníkům workshopu. „Je připravena díky 70 letům veřejného výzkumu a vývoje. Startupy vědí, že stojí na ramenou gigantů. Neexistuje jiné  vysvětlení: vládami podporovaná fúze se ocitla ve slepé uličce a neví jak dál. Hledá za každou cenu a všude. Třeba mezi soukromníky. Ať tak či onak je výborné, že se workshop konal. Stejně jako před 68 lety - stejně jako tehdy může přinést nečekané výsledky.“

Jak shrnul vedoucí komunikace ITER Laban Coblentz, který se podílel na svolání a organizaci workshopu: „Tato konference je v podstatě o tom: ‚Jak můžeme pomoci?‘ ITER určitě poskytne informace o tom, co jsme udělali a proč jsme to udělali, a možná ještě cennější poznatky, o tom, co jsme udělali a co jsme neměli udělat...“

Seznam přání

Přístup ke kódům pro modelování plazmatu, jako je SOLPS-ITER, a účast v International Tokamak Physics Activity (ITPA) byly na prvním místě v seznamu přání, kterými privátní společnosti odpověděly na otázku ITER organization „Jak můžeme pomoci?". Velký zájem byl také o sdílení informací o diagnostických systémech, vlastnostech materiálů a dálkové manipulaci. Někteří soukromníci navrhovali vysílání nebo výměnu zaměstnanců; jiní vytvořili dlouhé seznamy, které zahrnovaly podporu pro návrh plazmových komponentů, topných systémů a magnetů a také spolupráci v oblasti nákupu a regulačních aspektů a vývoj „společného příběhu“...

Pokud něco z blízkého seznámení se soukromými podnikateli zavedená fúzní komunita považuje za cenné, je to jejich přirozený charakter – hbitost a odvaha – při prozkoumávání neobvyklých cest. Na rozdíl od vládních institucí tolik neriskují a na zanedbaných územích mohou razit zcela nové cesty.

Nechtěli by se někteří soukromníci dokonce připojit k ITER organization?

Zatímco referát v ITERline z 15. července letošního roku o účasti ITER na jubilejním 50. EPS (European Plasma Symphosium) je i přes značný objem neslaný nemastný, zpráva o smlouvě soukromé TAE Technology a vládní ITER organization dominuje: Účelem dohody mezi TAE a ITER je „podpora spolupráce a výměny v technických oblastech společného zájmu. Společně budeme pracovat na pokroku ve vývoji energie z jaderné syntézy a na dobře vyškolené pracovní síle. “ Hlavním zařízením TAE Technology je kompaktní, lineární zařízení, které čeština nazvala „Pokročilá konfigurace s reverzním polem ohřívaná svazkem ­(Anadvanced beam-driven field-reversed configuration)“, které je navrženo pro provoz s aneutronovým palivem vodíku a bóru 11 (p - 11B). (Mimochodem TAE Technology má dvě dceřiné společnosti TAE Power Solutions (pro efektivnější a odolnější rozvodnou síť) a TAE Life Sciences (nové léky proti rakovině), které doplňují aktivity v oblasti jaderné syntézy od založení společnosti v roce 1998.)

Evropské sympozium o plazmatu

Vybrané výsledky mimořádného významu ohledně nového základního směru výzkumu na tokamaku ITER prezentované na jubilejním 50. Evropském sympoziu o plazmatu se týkají především nedávného rozhodnutí použít na první stěnu vakuové komory místo původně určeného beryllia wolfram. Jde o:

  • Ověření modelů popisujících transport wolframu v jádře plazmatického prstence.
  • Ukázka čerpání výkonu v tokamaku s wolframovou první stěnou (včetně řízení Edge Localized Modes – mody (nestability) lokalizované na okraji plazmatu).
  • Ukázka dlouhého pulzu vysokého výkonu v režimu s velkým udržením (H-mode) v tokamaku EAST s wolframovou stěnou.
  • Potvrzení a vylepšení skríningu/zobrazení wolframu na okraji a výkonu deuterio-tritiového plazmatu na tokamaku JET.

Dovolím si upozornit, že byly použity výsledky získané ne na jednom, ale hned na třech největších tokamacích světa: na německém tokamaku ASDEX Upgrade, čínském tokamaku EAST a konečně na evropském tokamaku JET.

Poznámka autora: Skutečnost by si měli uvědomit i moji bývalí kolegové z Akademie věd České republiky, kteří se o „privátní“ fúzi přede mnou vyjadřovali pohrdlivě. A mimochodem, Laban Coblenz mi dluží slíbenou fotografii využití české stavebnice tokamaku ve francouzských školách.

Volně podle Roberta Arnouxe

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail