Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 261

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší. Se získanými daty pracují přímo ve výuce a zároveň mají přehled o aktuální situaci ve svém okolí. Projekt vznikl díky podpoře městské části Praha 4 a spolupráci s českou firmou Agdata City, která vyrábí a provozuje kompletní technologii.

Fotogalerie (3)
Meteostanice na Praze 4 (zdroj Agdata)

První meteostanice byla nainstalována již v roce 2021 na ZŠ Filosofská. Díky zájmu dalších škol došlo k rozšíření a meteostanice je nově nainstalovaná i na ZŠ Školní. Stanice jsou od sebe vzdálené pouze necelé dva kilometry, výškový rozdíl mezi nimi činí 70 metrů a kromě měření mikroklimatu a kvality ovzduší v okolí školy nabízejí jedinečnou možnost porovnávat výsledky měření mezi sebou a hledat i příčiny v nerovnoměrnostech konkrétních výstupů. Takto získaná data by pak mohla sloužit nejen školám, ale i samotné městské části Praha 4.  

Údaje z meteostanic pomáhají při výuce  

Na střechách obou škol jsou instalovány meteostanice, které přinášejí aktuální informace o meteorologických podmínkách a stavu ovzduší v blízkém okolí. Výsledky měření jsou dostupné v mobilní aplikaci a na webových stránkách obou škol. Žáci i učitelé je tak mohou sledovat prakticky odkudkoli a ráno před cestou do školy se podívat, jaké je v místě počasí nebo jestli je čisté ovzduší. Tím však využití meteostanic nekončí – slouží totiž i přímo ve výuce. Dětem získaná data umožňují pracovat s reálnými údaji a pomáhají jim na konkrétních příkladech porozumět nejen tématu ochrany životního prostředí, ale i základním přírodním a fyzikálním jevům. 

„Data z meteostanice nám slouží nejen k tomu, abychom věděli, jaké je venku počasí, ale můžeme je využít i jako praktickou ukázku, jak funguje příroda. Výsledky měření využijeme v hodinách prvouky, matematiky, fyziky nebo informačních technologií. Líbí se nám, že nepracujeme s vymyšlenými čísly nebo příklady, pod kterými si člověk jen těžko představí reálnou situaci, ale s hodnotami, které si může každý ověřit tím, že vyjde ven,“ uvedl Marek Franc, učitel informatiky ze ZŠ Školní. 

„Jedná se o pilotní projekt, ale praktické využití ve školní výuce je významným přínosem, a tak není vyloučeno, že meteostanice rozšíříme i do dalších škol. Profitovali by z toho nejen studenti, ale i obyvatelé naší městské části. Umím si totiž představit, že na základě sběru dat z hustější sítě senzorů můžeme analyzovat důvody znečištění ovzduší v našem sousedství a lépe s nimi bojovat,“ uvedl Tomáš Hrdinka, radní Prahy 4 pro životní prostředí.  

Meteostanice dodává česká firma 

Meteostanice i výsledky jejich měření zajišťuje česká společnost Agdata City, která se specializuje na lokální měření kvality ovzduší pro města a obce. Toho dosahuje pomocí vlastních chytrých senzorů a odesílání získaných dat v reálném čase. „Na obou základních školách jsou instalovány naše meteostanice doplněné o Air senzor. Tato kombinace umožňuje zjišťovat nejen aktuální stav počasí, jako je teplota, tlak, srážky nebo směr a intenzita větru, ale i kvalitu ovzduší a jeho znečištění. Konkrétně měříme množství přízemního ozónu, oxidů dusíku a míru částic polétavého prachu v ovzduší ve třech velikostech. Výsledky pak slouží nejen k výuce, ale také pomáhají třeba při plánování venkovních aktivit v závislosti na kvalitě ovzduší a předpovědi počasí nebo ke správnému odvětrávání tříd,“ vysvětlil Lukáš Musil, obchodní ředitel Agdata City.  

Více na portálu PinCity (https://praha4.pincity.cz/projekty/124-imisni-a-meteorologicka-stanice-pro-zs-skolni

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Jiráskem v roce 2016. Během čtyř let se platforma stala nejrozšířenějším systémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Systém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. Pod značkou Agdata City pak dodává senzory napojené na analytický systém také do měst a obcí.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti.

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Startuje 4. ročník Solve for Tomorrow

Dnešní středoškoláci hledají neformálním vzdělávání – v online videích, workshopech a praktických programech, tíhnou prostě k jinému způsobu učení než starší generace.

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními ...

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny.

close
detail