Biografie

Článků v rubrice: 182

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize radiační bezpečnosti, dopravy a bezpečnosti odpadů MAAE.

Fotogalerie (2)
Hildegarde Vandenhoveová , jako vedoucí sekce studií dopadů biosféry v SCK CEN, zkoumá účinky ionizujícího záření na rostliny, Belgie, 2005. (Foto: J. Wannijn/SCK CEN)

Rané inspirace

Její raná studia silně ovlivnilo prostředí, v němž vyrůstala. Dětství na farmě v Julémontu v jižní Belgii v kombinaci s její přirozenou láskou k vědě, zkušenostmi jejího kmotra s mezinárodními rozvojovými projekty a otcovým vedením k „hledání radosti“ v práci ji přivedlo k zemědělskému inženýrství. Zaměřila se na pedologii a fytotechniku, využití rostlinných systémů ke zlepšení životního prostředí. Na univerzitě v Lovani (KU Leuven) získala v roce 1988 inženýrský titul a poté se zapsala na doktorát v oboru zemědělského inženýrství.

Její vnitřní motivace také vyústila v získání stipendia v oboru environmentálních věd a inženýrství na Univerzitě Britské Kolumbie v Kanadě, po kterém se Vandenhoveová vrátila do Belgie a hledala práci. Říká, že příležitosti, které následovaly, vytvořila tím, že „zvedla telefon a zeptala se“.

Jeden z těchto telefonátů vedla s „brilantním“ (dnes již zesnulým) profesorem Adrienem Cremersem, o kterém Vandenhoveová řekla, že to byl člověk, který ji přivedl k jadernému oboru. Společně navrhli Belgickému středisku jaderného výzkumu (SCK CEN) výzkumný projekt týkající se přenosu radioaktivního cesia z půdy do rostlin na pozadí černobylské havárie z roku 1986. Ve stejné době Roel Merckx, emeritní profesor půdních věd na KU Leuven, požádal Vandenhoveovou, aby koordinovala projekt využití fosfátu jako hnojiva pro rýži na Srí Lance – oba projekty převzala.

Zkušenost na Srí Lance

Když se v roce 1993 dostala na Srí Lanku, nevěděla nic ani o rýži, ani o chemii fosforu, ani o práci na Srí Lance. Druhý den ji její místní protějšek se slovy: „Odcházím“ zanechal samotnou s 20členným týmem připravujícím pokusy s pěstováním rýže při různých režimech hnojiv v různých oblastech Srí Lanky. Toto období popisuje jako období „neustálého učení“ jak pochopit systém, ve kterém bude možné projekt realizovat, a navrhnout cestu vpřed s novým týmem.

V roce 1994 se Vandenhoveová vrátila do Belgie, aby se připojila k SCK CEN. Zahájila tak další etapu své kariéry patentováním nové metody pro fixaci stopového množství radiocesia – objevu, který by podle jejích slov mohl být snadno přehlédnut, pokud by nerevidovala a důkladně neprozkoumala data. Za podpory generálního ředitele SCK CEN  mohla využít svůj potenciál a úkol naplnit.

Vizionářka

Během následujících 28 let v SCK CEN Vandenhoveová pomohla připravit cestu ženám – jako první žena ve vyšších manažerských rolích. Mimo jiné byla vedoucí oddělení studií dopadu na biosféru, poté zástupkyně ředitele Institutu pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost, dále  ředitelka SCK CEN. Po dobu osmi let vedla více než 270 zaměstnanců na projektech souvisejících s radiační ochranou, odpady a jejich zneškodňováním a vyřazováním jaderných zařízení z provozu. Bývalý kolega a ředitel institutu SCK CEN Frank Hardeman o ní mluví  jako o „vizionářce“.

Tvrdá práce a ochota „vědecky se vyvíjet“ umožnila paní Vandenhoveové stát se koordinátorkou a vedoucí projektů, čímž získala zkušenost, které si podle svých slov cení nejvíce: propojování lidí napříč kulturami.

Ženy patří všude

Během své kariéry byla Vandenhoveová také jedinou ženou a předsedkyní 33-členné Evropské radioekologické aliance, která se zabývala strategií, lidskými zdroji a rozpočtem. V této pozici se snažila sjednotit a posílit různé orgány radiační ochrany v Evropě do jednoho konsorcia, MEENAS, a byla také zvolena jeho první předsedkyní. Omezovala ji na cestě genderová nerovnováha? „Ne. Jsem pevně přesvědčena, že všichni jsou stejně platní,“ říká.

Dnes je ředitelkou divize IAEA pro radiaci, dopravu a bezpečnost odpadů a vede tým více než 100 zaměstnanců a odborníků, kteří vyvíjejí bezpečnostní standardy IAEA a podporují jejich implementaci v členských zemích pro radiační ochranu lidí a pracovníků, pacientů a životního prostředí.

Nejsem kariéristka

Vandenhoveová se nepovažuje za ženu „kariéristku“. Říká, že vždy se řídila „zvědavostí“, zpochybňováním ustálených status quo a záměrným budováním mostů ke spolupráci. A občas byla „překvapená náhodou“. Věří, že „ženy patří všude“, že nejsou na cestě samy a měly by hledat dobré mentory. Cesta nebude vždy hladká, ale neměly by se „vzdát“. Na otázku, co by řekla svému mladšímu já, se jí vybaví lidé, kteří jí věřili, a odpovídá: „Já bych řekla všem mladým profesionálům: mějte důvěru v sebe a hledejte lidi, kteří vás podporují; pak můžete společně dosahovat úspěchů.“

Závazek MAAE k rovnosti pohlaví

MAAE se zavázala prosazovat rovnost žen a mužů a podporovat  všechny jednotlivce bez ohledu na pohlaví, aby mohli stejně přispívat k jejím programům a činnostem a mít z nich prospěch. Za tímto účelem se MAAE snaží dosáhnout genderové vyváženosti a zavést gender mainstreaming do svých programů a činností.

Kromě toho MAAE v roce 2020 zahájila stipendijní program Marie Skłodowské-Curie (MSCFP) na podporu nové generace žen v oblasti jaderné energetiky tím, že nabízí stipendia pro magisterské studium v oborech souvisejících s jadernou problematikou. Nová iniciativa MAAE zahájená v březnu 2023, program Lise Meitnerové, nabízí ženám na začátku a v polovině kariéry vícetýdenní školicí pobyty v jaderných zařízeních.

MAAE zveřejnuje profily zaměstnanců, aby poskytla vhled do různých kariérních cest, které podporují poslání agentury Atoms for Peace and Development, a inspirovala a povzbudila čtenáře, zejména ženy, aby se věnovali kariéře v oborech vědy, technologie, inženýrství a matematiky nebo v oborech souvisejících. Přečtěte si více profilů zde: ženy v MAAE.

Přečtěte si více o práci MAAE v oblasti rovnosti žen a mužů a ucházejte se o volná pracovní místa, stáže nebo plány.

Zdroj: Profil MAAE: Odvažte se skočit – od vědy o životním prostředí k radiační vědě a technologii | MAAE (iaea.org)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail