Bez zařazení

Článků v rubrice: 419

Navštivte podzimní akce Fyzikálního ústavu v Praze

Fyzikální ústav Akademie věd ČR v Praze připravil na podzim na obou pracovištích řadu akcí, na kterých může veřejnost objevovat krásy fyziky. Na akce je potřeba se zaregistrovat. 

Fotogalerie (1)
Na stránkách FZU můžete absolvovat také virtuální prohlídky laboratoří (https://webfzu-para.fzu.cz/popularizace/virtualni-prohlidky)

Pátek, 27. 9. - Noc vědců

FZÚ se opět přidává k celoevropské iniciativě Noc vědců, při které v noci ožijí stovky vědeckých pracovišť po celé republice. Těšit se můžete na mobilní planetárium i fun zónu, fyzikální pohádku o Kapalném Krystalu, v níž se seznámíte s tím, jak fungují LCD obrazovka nebo polarizační brýle anebo kde všude v každodenním životě narážíte na kapalné krystaly, na panelovou diskusi Otevřené otázky současné fyziky a na exkurzi do Laboratoře elektronové mikroskopie Odkrývání krás mikrosvěta. Celý program najdete na webových stránkách.

Úterý, 8. 10. - Scintilační materiály

Víte, co jsou scintilační materiály? V říjnu, 8. 10., dostanete odpověď na jedné z přednášek cyklu Učitelé & Vědci. Akce je určena primárně učitelkám a učitelům, téma je ale natolik zajímavé, že je zvána i široká veřejnost. Registrace jsou otevřeny zde.

Od 4. do 10. listopadu

První týden v listopadu se můžete těšit na vědecký festival Týden Akademie věd. Součástí Týdne jsou každoročně Dny otevřených dveří na pracovišti v Cukrovarnické i na Slovance. Připravena je celá řada zajímavých přednášek a prohlídek laboratoří na široký rozsah témat - od výzkumu vesmíru, přes biofyziku až po lasery:

Exkurze na pracovišti Na Slovance:

Až k atomům slitin s tvarovou pamětí

Kapalné krystaly

Kapalné krystaly pro nejmenší a rodiny s dětmi

Krystaly mění barvu světla

Mikrostruktura materiálů od objemu k tenké vrstvě

Tenké vrstvy pro elektroniku a biotechnologie

Detekce nejenergetičtějších částic ve vesmíru

Odborné exkurze:

Laboratoř pro testování polovodičových detektorů ultrarelativistických částic

Přednášky:

Supravodiče a supravodivost

Exkurze na pracovišti Cukrovarnická:

Detektivem nanosvěta s elektronovým mikroskopem

Historická procházka areálem FZU v Cukrovarnické

Mikroskopy a pokusy

Poznejte fyziku zblízka

Světélkující krystaly aneb jak vidět radiaci

Exkurze pro školy:

Mikroskopy a pokusy

Nebuď lama: Poznej možnosti skenovací elektronové mikroskopie

Odhalte s námi svět atomů

Poznejte fyziku zblízka

Světélkující krystaly aneb jak vidět radiaci

 

Celý program Dnů otevřených dveří pro malé i velké objevitelky a objevitele najdete zde.

Na stránkách FZU můžete absolvovat také virtuální prohlídky laboratoří (https://webfzu-para.fzu.cz/popularizace/virtualni-prohlidky)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail