Bez zařazení

Článků v rubrice: 418

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti. Uletělo nad Kalifornií 842 km, přičemž jako odpad produkovalo pouze vodu.

Fotogalerie (1)
EVTOL Joby létal nad New Yorkem (Obrazový kredit: Joby Aviation)

Let, který byl třikrát delší než rekordy ve vzdálenosti dosažené elektrickými vozidly stejného vývojáře, demonstroval potenciál vodíku pro bezemisní cestování, uvádí společnosti Joby Aviation, která prototyp aerotaxi vyrobila. Aerotaxi mělo po letu ještě 10 % vodíkového paliva v nádrži, což znamená, že by v budoucnu mohlo létat ještě dále.

Let se uskutečnil 24. června 2024 a podle společnosti Joby Aviation se jedná o vůbec první dopředný let letadla na vodíkové palivo schopného vertikálního vzletu a přistání (VTOL). Předchozí lety na vodíkový pohon absolvovala buď letadla vyžadující přistávací dráhu, nebo menší typy, jako např.   bezpilotní vícerotorová konstrukce společnosti Metavista. Tyto lety letadel na vodíkový pohon trvaly od 10 minut do tří hodin. Letadlo Metavisty letělo rekordních 12 hodin, ale není jasné, jakou vzdálenost takto urazilo. Společnost H2FLY (dceřinka Joby Aviation) uvedla, že její letadlo by jednoho dne mohlo uletět až 1 500 km.

Konstrukce

Aerotaxi společnosti Joby Aviation je upravené elektrické letadlo se šesti rotory, které lze použít v městském prostředí. Původní bateriově poháněná verze absolvovala 40 000 km testování během mnoha letů na základně společnosti v Marině v Kalifornii a nad New Yorkem. Inženýři pak toto bateriové elektrické letadlo přestavěli na vodíkové-elektrické přidáním palivové nádrže schopné pojmout 88 liber (40 kilogramů) kapalného vodíku a systému vodíkových palivových článků.

Palivové články přeměňují vodík na elektřinu, vodu a teplo za přítomnosti kyslíku. Elektřina pak pohání rotory letadla, zatímco voda se uvolňuje jako odpadní produkt. Letadlo také nese snížený počet baterií, což poskytuje extra energii během vzletu a přistání.

Představte si, že byste mohli letět ze San Francisca do San Diega, z Bostonu do Baltimoru nebo z Nashvillu do New Orleans, aniž byste museli chodit na letiště. A bez emisí, kromě vody,“ uvedl v prohlášení Joe Ben Bevirt, zakladatel a generální ředitel společnosti Joby Aviation.

Výhodou konstrukce s vodíkovým pohonem je, že může doletět mnohem dále než bateriová verze, kterou je třeba dobíjet  každých 160 až 240 km.

Komercializace

Společnost Joby Aviation plánuje začít prodávat svůj originální bateriový elektrický design v roce 2025. Uvedení vodíkového elektrického aerotaxi na trh bude trvat déle, ale naprostá většina designových, testovacích a certifikačních prací, které byly provedeny na bateriových elektrických letadlech, se přenese do komercializace vodíkových elektrických letů, což proces uvedení na trh zkrátí.

Certifikace

Společnost Joby Aviation se nedávno stala prvním vývojářem elektrických VTOL letadel, který dokončil třetí z pěti fází procesu certifikace typu Federálním úřadem pro letectví (FAA). Během této třetí fáze FAA přezkoumala a schválila certifikační plány společnosti Joby pro konstrukční, mechanické a elektrické systémy jejích letadel. V další fázi se FAA podívá na celé letadlo a všechny jeho další systémy.

Společnost Joby Aviation plánuje zavést stejnou infrastrukturu, přistávací plochy, provozní tým a software pro oba typy vozidel, což umožní jejich současné použití nebo plynulý přechod z jednoho na druhý.

Zdroj: Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordních 523 mil – a přistálo s 10 % paliva v nádrži | Živá věda (livescience.com)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti.

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Startuje 4. ročník Solve for Tomorrow

Dnešní středoškoláci hledají neformálním vzdělávání – v online videích, workshopech a praktických programech, tíhnou prostě k jinému způsobu učení než starší generace.

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními ...

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny.

close
detail