Bez zařazení

Článků v rubrice: 415

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou. Vesmírná robotika udělala obrovský skok vpřed a stala se zdrojem inovací (a investic, samozřejmě). Toto rozvíjející se odvětví je nyní připravené k explozivnímu růstu. V posledních třech letech vstoupilo do arény vesmírné robotiky více než 40 průkopnických společností, které přilákaly více než 200 milionů USD rizikového kapitálu, uvádí Technology Foresights, inovační zpravodajská platforma společnosti GlobalData, přední datová a analytická společnost.

Fotogalerie (1)
Astronaut Shane Kimbrough předvádí roboty Astrobee. Projekt, jehož jsou součástí, umožňuje studentům roboty létající na palubě ISS programovat. (Zdroj NASA)

Vesmírná robotika se zaměřuje na navrhování a výrobu robotů, kteří pracují v náročném prostředí vesmíru a hrají tak zásadní roli v široké škále misí pro průzkum vesmíru. Podle poznatků společnosti Technology Foresights vyvíjejí společnosti v tomto rychle se rozvíjejícím sektoru množství převratných aplikací. Inovace zahrnují podrobnou kontrolu a řízení kosmických lodí, efektivní servis satelitů, přesnou montáž komponent, spolehlivé doplňování paliva do kosmických lodí a také kritický úkol - sběr vesmírného odpadu. Každá z těchto aplikací představuje významný krok vpřed při zajišťování udržitelnosti a pokroku vesmírných misí.

Mezi více než 20 inovativními technologiemi identifikovanými v kosmickém sektoru prokázala vesmírná robotika jedno z nejvyšších temp růstu inovační aktivity za poslední rok. Vesmírní roboti jsou v popředí tohoto technologického nárůstu. Je pozoruhodné, že v čele je Čína - za poslední tři roky přihlásila 58 % všech patentových přihlášek v této oblasti. USA a Japonsko jsou těsně za ní. 

Sourabh Nyalkalkar, vedoucí praxe v oblasti inovačních produktů ve společnosti GlobalData, komentuje: “Inovaci ve vesmírných technologiích dlouhodobě dominují velké, veřejně financované vesmírné agentury. NASA například od roku 2010 experimentuje s robotickými astronauty, vyvíjí a testuje několik robotických exoskeletonů. Vzestup IoT (internet věcí) a robotických technologií v kombinaci s tlakem rizikového kapitálu a specializovaných velkých soukromých organizací však přináší do popředí inovativní technologie typu vesmírné robotiky."

Také kanadská společnost MDA Ltd. vyniká jako lídr v oblasti vesmírných inovací. Se zkušenostmi z více než 450 vesmírných misí společnost nedávno představila Skymaker, modulární robotické řešení přizpůsobitelné pro různé mise, včetně přistání na měsíčním povrchu nebo orbitálního průzkumu. Podobně, Airbus učinil významný pokrok nasazením robotických ramen prostřednictvím svých satelitů OneSat ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Vesmírné agentury stále více zařazují roboty na různé mise. Japonská vesmírná agentura JAXA znamenala milník v lednu 2024 úspěšným přistáním svého lunárního robota SORA-Q v rámci mise Moon Sniper. NASA je stejně ambiciózní a pracuje na projektu, který využívá plně autonomní roboty ke konstrukci úkrytů a solárních polí na povrchu Měsíce a Marsu.

Nyalkalkar uzavírá: “Vzestup nových účastníků vesmírné robotiky je pro průmysl vzrušující zprávou. Společnosti jako Aerospace New Long March EV Technology, Gitai a Astrobotics se sídlem v Číně se zaměřují na pokročilejší aplikace vesmírné robotiky. Japonský startup Aeroscale, který se specializuje na odklízení vesmírného odpadu, odráží rostoucí důvěru v tuto technologii a měl hvězdný debut na tokijské burze, kde v prvním červnovém týdnu roku 2024 ceny jeho akcií vzrostly o 51 %. Transformační posun ve vesmírných technologiích vedený robotikou slibuje, že v blízké budoucnosti promění sci-fi ve skutečnost.

 Zdroj: Informace jsou založeny na modelu Global Data Technologická předvídavost. Model poskytuje komplexní analýzu inovačních portfolií společností a nabízí kvalitativní i kvantitativní poznatky. Technology Foresights obsahuje prediktivní inovační poznatky o 3000+ inovacích napříč průmyslovými odvětvími, analýzu rušivého potenciálu pro 10 000+ klíčových společností a start-upů, trendy přijetí a mnoho dalšího pomocí hluboké analýzy a výkonných vizualizací.

Technologické předpovědi: S-křivka vesmírných technologií a lídři ve vesmírné robotice.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové molekuly pro řízení genové exprese pomohl najít synchrotronový parsek

Nová výzkumná práce Evropské laboratoře molekulární biologie publikovaná v Nature Communications klade základy pro vývoj nových léků specifických pro genetické ...

V Austrálii vzniká deštný prales se stromy kontinentu Gondwana

Výzkumníci v Austrálii budují „živou semennou banku“, která má chránit poslední zbývající fragmenty australského deštného pralesa před klimatickými změnami.

Jezero poslední šance

Neobvyklé jezero s podmínkami, které mohly dát vzniknout životu na Zemi, leží v kanadské Britské Kolumbii. Vědci považují jezero Last Chance za obdobu jezer, která mohla na Zemi existovat ...

Přenos jaderných technologií a znalostí členským státům MAAE pro zachování kulturního dědictví

Zachování umění a kulturního dědictví je společnou ambicí celosvětové komunity. MAAE využívá jadernou vědu a technologii k charakterizaci a uchování artefaktů, a tím k ...

Jaderné techniky pro kulturní dědictví Kambodži

Kambodža je domovem mnoha jedinečných kulturních památek, z nichž čtyři jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Toto dědictví je však vystaveno riziku poškození nebo ztráty kvůli tropickému klimatu země.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail