Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 566

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními materiály (Incident and Trafficking Database, ITDB) od roku 1993 hlášeno celkem 4 243 incidentů nelegálních nebo nepovolených činností zahrnujících jaderný a jiný radioaktivní materiál. V roce 2023 nahlásilo 31 států 168 incidentů, což je v souladu s historickými průměry.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obr., zdroj IAEA

ITDB dostává z členských zemí informace o incidentech od nelegálního držení, pokusů o prodej a pašování jaderného a jiného radioaktivního materiálu až po neoprávněné nakládání s materiálem a objevy ztracených radioaktivních zdrojů. Šest z incidentů hlášených v roce 2023 pravděpodobně souviselo s nelegálním obchodováním nebo zneužitím. K určení záměru deseti incidentů nebyl dostatek informací. 152 incidentů, které nesouvisely s obchodováním nebo neoprávněným použitím, bylo primárně způsobeno neoprávněnou likvidací, neoprávněnou přepravou nebo nálezem radioaktivního materiálu. „Opakovaný výskyt incidentů potvrzuje potřebu bdělosti a neustálého zlepšování regulačního dohledu pro kontrolu, zabezpečení a řádnou likvidaci radioaktivního materiálu,“ řekla Elena Buglová, ředitelka divize jaderného zabezpečení MAAE. "ITDB je cenným zdrojem, který umožňuje identifikaci potenciálních hrozeb a trendů a slouží podpoře mezinárodní spolupráce a zlepšení implementace jaderného zabezpečení."

Analýza typů materiálů zapojených do hlášených incidentů naznačuje pokles incidentů s jaderným materiálem, jako je uran, plutonium a thorium. Od roku 1993 se 14 % všech incidentů týkalo jaderného materiálu, 59 % jiného radioaktivního materiálu a asi 27 % radioaktivně kontaminovaného a jiného materiálu.

Riziková přeprava

Více než polovina – 52 % – všech krádeží hlášených od roku 1993 se odehrála při povolené přepravě a v posledním desetiletí představovaly krádeže související s přepravou téměř 65 % všech krádeží. „Jaderný a jiný radioaktivní materiál zůstává během přepravy zranitelný vůči bezpečnostním hrozbám. Čísla z ITDB zdůrazňují pokračující význam posilování bezpečnostních opatření v dopravě,“ uvedla Buglová. „MAAE pomáhá státům s posilováním jejich národních režimů jaderného zabezpečení, aby střežily jaderný a jiný radioaktivní materiál pomocí fyzické ochrany a počítačových bezpečnostních opatření, aby se zajistilo, že se nedostane do nesprávných rukou.“

Obchodování a zneužití

Pouze v malém počtu uvedených incidentů se jednalo o kilogramové množství jaderného materiálu potenciálně využitelného pro zbraně. Většinou se jednalo jen o gramová množství. V některých případech naznačovaly nepřímé informace, že zajištěné materiály byly vzorky z větších nezajištěných zásob. Některé z těchto incidentů zahrnovaly pokusy o prodej nebo obchodování přes  hranice.

Počet hlášených případů obchodování stále klesá, což je v souladu s historickým trendem. Pokusy o podvody s neradioaktivními materiály, které jsou vydávané za jaderné nebo radioaktivní, zůstaly v poslední době poměrně konstantní. Je třeba poznamenat, že incidenty zahrnující pokusy prodávat jaderný nebo jiný radioaktivní materiál jsou často detekovány při záměrných operacích určených k dopadení osoby, která se pokouší spáchat trestný čin. Počet úspěšných transakcí není znám a proto je obtížné přesně charakterizovat skutečný „nezákonný jaderný trh“. Hlavním motivem většiny událostí je finanční zisk a většina případů obchodování může být charakterizována jako „amatérská“.

Incidenty s neurčitým záměrem

Skupina incidentů s neurčeným záměrem, tedy s nedostatečnou informací, zda šlo nebo nešlo o obchodování nebo zneužití, zahrnuje odcizení nebo pohřešování materiálu. Takové události mohou znamenat začátek nezákonného obchodování. Krádeže a pohřešování naznačují zranitelnost bezpečnostních a kontrolních systémů v původním zařízení, dočasném skladování nebo během přepravy. V období mezi lety 1993 a 2022 byly potvrzeny dva incidenty s vysoce obohaceným uranem a tři s neutronovými plutonium-beryliovými zdroji. Žádné takové nebyly hlášeny v roce 2023.

Incidenty nesouvisející s obchodováním nebo škodlivým použitím

Tyto incidenty zahrnují především objevy nekontrolovaných zdrojů, detekci materiálů likvidovaných neoprávněným způsobem a neúmyslné neoprávněné držení nebo přepravu jaderného nebo jiného radioaktivního materiálu, včetně radioaktivně kontaminovaného (např. radioaktivní zdroje vstupující do šrotu, recyklace kovů nebo odpadu; osiřelé zdroje nebo objev radioaktivního materiálu, např. radioaktivního zdroje). Výskyt takových incidentů indikuje nedostatky v systémech kontroly, zabezpečení a správné likvidace. Nárůst hlášení v letech 2003 až 2005 se shoduje s nasazením zvýšeného počtu monitorovacích systémů na státních hranicích a v kovošrotech. Průměrně za poslední dekádu bývá kolem 136 incidentů ročně. V období 1993–2023 se více než polovina (53 %) incidentů týkala radioaktivních zdrojů, pouze asi 10 % všech incidentů v této skupině zahrnoval jaderný materiál: vysoce obohacený uran (20), plutonium (3) a zdroje neutronů plutonia a beryllia (10). Vysoce obohacený uran se vyskytoval v kovovém šrotu přijímaném vrakovišti, k tomu poslednímu došlo v roce 2014.

Databáze ITDB

Databáze incidentů a obchodování MAAE (ITDB) je součástí systémů řízení informací MAAE a podporuje Plán jaderného zabezpečení MAAE. ITDB obsahuje směrodatné informace, dobrovolně hlášené účastnickými státy prostřednictvím jejich oficiálně jmenovaných kontaktních míst. Tyto informace pak  MAAE šíří účastnickým státům a příslušným mezinárodním organizacím. Po připojení Somálska a Toga se počet států účastnících se ITDB v roce 2023 zvýšil na 145. Informace ve zveřejněném informačním listu shrnují podrobnosti o potvrzených incidentech, jak je zúčastněné státy dobrovolně nahlásily, a představují průřez shromážděnými daty ITDB, která byla zpřístupněna pro veřejnost.

Rozsah ITDB

ITDB zaznamenává případy nedovoleného obchodu s jaderným a jiným radioaktivním materiálem od r. 1993. Jeho rozsah byl později rozšířen tak, aby zahrnoval všechny incidenty, při kterých jaderný a jiný radioaktivní materiál je nebo byl mimo regulační kontrolu. Rozsah ITDB pokrývá všechny typy jaderného materiálu, jak je definováno ve statutu agentury (tj. uran, plutonium a thorium), přirozeně se vyskytující a uměle vyrobené radioizotopy a radioaktivně kontaminovaný materiál, jako je např. kovový šrot. Nahlášením ztraceného nebo odcizeného materiálu ITDB země zvyšují šance na jeho znovuzískání a snižují možnosti jeho použití při trestné činnosti. Státy mohou také hlásit podvody nebo hoaxy, kdy je materiál pouze údajně jaderný nebo radioaktivní.

ITDB dostává informace o incidentech, sekretariát MAAE přezkoumává všechny hlášené incidenty s cílem identifikovat společné hrozby, trendy a vzorce; pomáhá státům určovat, jaká opatření může být zapotřebí podniknout s ohledem na konkrétní události, nebo pomáhá formulovat politiku pro boj proti nedovolenému obchodování s takovými materiály.

Důvěrnost a bezpečnost informací

ITDB je zdrojem pro sdílení informací mezi státními orgány a MAAE. Aby byla chráněna důvěrnost informací ohlašovaných státy, MAAE dodržuje přísné postupy pro nakládání s citlivými informacemi. Informace o hlášených incidentech jsou sdělovány pouze prostřednictvím sítě oficiálních kontaktních míst. Přístup k úplné databázi je omezen na malý počet zaměstnanců MAAE.

Se 145 zúčastněnými státy podporuje ITDB globální výměnu informací o incidentech, které zahrnují jaderný a jiný radioaktivní materiál, který se vymknul kontrole regulačních orgánů, protože byl ztracen, odcizen, nesprávně zlikvidován nebo jinak zanedbán. Údaje jsou hlášeny dobrovolně a mají k nim přístup pouze zúčastněné státy a příslušné mezinárodní organizace, jako je Mezinárodní organizace kriminální policie (INTERPOL).

Účel zřízení ITDB v roce 1995:

  • pomáhat státům s včasnou výměnou směrodatných informací o incidentech zahrnujících nedovolené obchodování a další související nepovolené činnosti týkající se jaderných a jiných radioaktivních materiálů;
  • udržovat a analyzovat hlášené informace s cílem identifikovat běžné hrozby, trendy a vzorce; pomáhat státům při určování, jaká opatření se mají podniknout s ohledem na konkrétní události, nebo pomáhat formulovat politiku pro boj proti nedovolenému obchodování s takovými materiály;
  • poskytovat médiím spolehlivý zdroj základních informací o nelegálním obchodování poskytováním směrodatných informací o takových událostech, je-li to vhodné.

Krádeže/ztráty/pohřešování

Většina materiálů nahlášených ITDB jako odcizené nebo ztracené (nebo jinak chybějící za nejistých okolností) zahrnuje radioaktivní zdroje, které se používají v průmyslu, k analýze materiálů nebo v lékařských aplikacích. Zařízení obsahující radioaktivní zdroje mohou být pro potenciálního zloděje atraktivní, protože mohou být vnímána jako zařízení s vysokou hodnotou při dalším prodeji nebo prodeji do kovového odpadu.

Vybraná fakta

  • u 4 % hlášených krádeží bylo potvrzeno, že souvisejí s nelegálním obchodováním;
  • přibližně u 9 % bylo potvrzeno, že nesouvisí s obchodováním nebo zneužitím;
  • zhruba 87 % krádeží není určeno pro obchodování nebo úmyslné zneužití.

Vydání informačního listu ITDB se shodovalo s mezinárodní konferencí o jaderném zabezpečení (ICONS) v květnu 2024. ICONS 2024 poskytuje fórum pro ministry, tvůrce politik, vysoké úředníky a odborníky na jadernou bezpečnost, k diskusi o budoucnosti jaderné bezpečnosti na celém světě, a zároveň poskytuje příležitost k výměně informací, sdílení osvědčených postupů a podpoře mezinárodní spolupráce.

Zdroj: IAEA Database on Trafficking of Nuclear and Other Radioactive Material Records 4243 Incidents Since 1993 | IAEA

itdb_factsheet_2024.pdf (iaea.org)

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Letadlo VTOL na vodíkový pohon urazilo rekordní vzdálenost

Vodíkové elektrické Aerotaxi s vertikálním vzletem a přistáním dokončilo první let letadla na vodíkový pohon a překonalo přitom rekord ve vzdálenosti.

Dubaj má být světovou metropolí umělé inteligence

V Dubaji bude do tří let s umělou inteligencí vyškolen milion lidí. Do roku 2031 má být 40 % HDP generováno pomocí umělé inteligence. Globální giganti jako Microsoft, Google a IBM jsou u toho jako jedni z prvních.

Startuje 4. ročník Solve for Tomorrow

Dnešní středoškoláci hledají neformálním vzdělávání – v online videích, workshopech a praktických programech, tíhnou prostě k jinému způsobu učení než starší generace.

Incidenty s jadernými materiály

Podle nového přehledu, který zveřejnila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v květnu 2024, bylo v databázi incidentů a nelegálního obchodování s jadernými a radioaktivními ...

Keňa chce postavit jadernou elektrárnu

Keňská agentura pro jadernou energii (NuPEA) zahájila strategický plán, který má v příštích pěti letech řídit výstavbu první jaderné elektrárny.

close
detail