Bez zařazení

Článků v rubrice: 419

Největší závod na izolace z kamenné vlny vyroste ve Švédsku

ROCKWOOL postaví ve švédské Eskilstuně novou továrnu, která pomůže uspokojit rostoucí poptávku po nízkouhlíkové stavební izolaci ve Švédsku a Finsku. Továrna bude vybavena svou patentovanou technologií elektrického tavení a bude největší elektrickou tavírnou tohoto druhu na světě. A navíc - elektřina bude pocházet výhradně z bezuhlíkových zdrojů: jádra a vody.

Fotogalerie (2)
Takto bude nová továrna vypadat (zdroj ROCKWOOL)

Společnost ROCKWOOL zahajuje výstavbu nové továrny ve švédské Eskilstuně, cca. 100 kilometrů západně od Stockholmu, logisticky ideální místo pro obsluhu zákazníků na švédském a finském trhu. Nejmodernější výrobní závod bude poháněný bohatými švédskými dodávkami nízkouhlíkové elektřiny z jaderných a vodních elektráren. Vytvoří 120 nových pracovních míst. Nová továrna bude ročně vyrábět 100 000 t nehořlavých, recyklovatelných a trvanlivých izolací z kamenné vlny ROCKWOOL, což z ní dělá dosud největší elektrický tavicí provoz na světě. Zahájení provozu se očekává v druhé polovině roku 2027.

Továrna na izolace bude pátou továrnou ROCKWOOL v severském regionu. „Naši zákazníci stále více požadují stavební materiály s nízkou uhlíkovou stopou, aby dosáhli svých vlastních cílů v oblasti dekarbonizace a také cílů pro celou EU ve směrnicích o energetické účinnosti a energetické náročnosti budov. Vlastní technologie elektrického tavení společnosti ROCKWOOL využívající švédské dodávky nízkouhlíkové elektřiny pomůže tuto potřebu splnit,“ říká Frank Larsen, výkonný ředitel společnosti ROCKWOOL Nordics. Továrna také přispěje k tomu, aby ROCKWOOL splnil své vlastní ambiciózní cíle v oblasti dekarbonizace.

Co to je kamenná vlna

Kamenná vlna je druh minerální izolace, která se vyrábí ze směsi kameniva (čedič, diabas,...). Používá se ve stavebnictví jako tepelná, zvuková a protipožární izolace. Oproti skelné vlně je tužší, takže lze používat také jako fasádní deska, či do protipožárních konstrukcí. Někdy se označuje také jako minerální vata nebo čedičová vlna.

Výroba kamenné vlny

​Vstupní suroviny se taví za vysoké teploty v peci, ze které vytéká láva na rozvlákňovací stroje. K vytvořeným a chladnoucím vláknům se přidává organické pojivo, případně impregnační prostředky, které zajistí vyšší stabilitu a odolnost vláken proti vodě. V procesu rozvlákňování vzniká jemné vlákno z roztaveného materiálu, které je v tenkých vrstvách usazováno na pás sběrné komory. Vzniklá vlna se pomocí kyvného systému vrství, přičemž množství uložené vlny koresponduje s finálními vlastnostmi materiálu. V krepovacím zařízení dochází ke stlačení materiálu na požadovanou tloušťku a k případnému dorovnání objemové hmotnosti. V tvrdící komoře následně dochází k vytvrzení pojiva, čímž je zajištěna rozměrová stálost minerální vlny.

Jak izoluje?
Vzduch zachycený mezi vlákny kamenné vlny působí jako bariéra, která zpomaluje přenos tepla mezi vnitřkem a vnějškem budovy. Izolace tak pomáhá vytvářet pohodlnější a zdravější vnitřní prostředí a zároveň snižuje spotřebu energie (a s tím související emise), a tím i náklady na vytápění či klimatizaci.
Díky své trvanlivosti a odolnosti si zachovává stále stejné tepelně-izolační vlastnosti. Správně provedené zateplení může snížit potřebu na vytápění až o 70 %. Kamenná vlna je odolná proti vzdušné vlhkosti a je po celém svém objemu hydrofobizovaná. Případná voda stéká po povrchu desky a neprosákne dovnitř. Je nehořlavá, odolává teplotám až 1000 °C. Pokud se dostane do kontaktu s ohněm, nedojde k zapálení a nezačne hořet, naopak pomůže zpomalit šíření požáru v budově. Výrobky z kamenné vlny ROCKWOOL neobsahují žádné chemické zpomalovače hoření.

 Recyklace

Izolace z kamenné vlny jsou tak odolné, že vydrží minimálně 65 let, ale pravděpodobně i déle. Po uplynutí životnosti budovy se dají donekonečna recyklovat, aniž by došlo ke ztrátě jejich mechanických nebo izolačních vlastností. 

O firmě ROCKWOOL

Kamenná vlna je plně recyklovatelný, všestranný materiál, který tvoří základ všech našich podniků. S přibližně 12 000 oddanými kolegy ve 40 zemích a prodejem ve více než 120 jsme světovým lídrem v produktech z kamenné vlny, od izolací budov po akustické stropy, systémy vnějšího opláštění až po zahradnická řešení, umělá vlákna pro průmyslové použití až po izolaci pro zpracující průmysl a námořní a offshore technologie.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

Richard slaví 60 a Bratrství slaví 50

Úložiště radioaktivních odpadů slouží v České republice už víc než 60 let k bezpečné izolaci těchto odpadů od člověka a životního prostředí.

close
detail