Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Číňané používali uhlí již před 3500 lety

Čína dnes používá téměř tolik uhlí jako zbytek světa. Zdá se, že tomu tak bylo vždycky – první známky o jeho využívání totiž pocházejí z období před 3 500 lety.

Fotogalerie (1)
Podle agentury DPA spotřebovává Čína téměř tolik uhlí jako všechny zbývající země světa dohromady (na obrázku čínský uhelný důl)

John Dodson a čínští pracovníci z Australian Nuclear Science and Technology Organisation se sídlem v Sydney zkoumali první důkazy o výrobě bronzu v severní Číně. Objevili přitom velké kusy vyhořelého uhlí v haldách strusky, kde spíše očekávali zbytky dřevěného uhlí. Našla se zde také semena, u kterých radiouhlíková analýza potvrdila, že uhlí shořelo přibližně před 3 500 lety. Tým objevil uhlí i na dalších čtyřech místech z období před 3 500 až 3 700 lety, v jednom případě dokonce z doby před 4 600 lety.

Z archeologických výzkumů vyplývá, že místní lidé přešli na používání uhlí v době, kdy v důsledku změny klimatu zmizely lesy. Kdyby nebylo uhlí, museli by tuto oblast opustit. Protože uhlí leželo na povrchu a nebylo třeba ho dobývat, život zde mohl pokračovat.

Nález je pozoruhodný tím, že se jedná o jediný důkaz o spalování uhlí v historii archeologie. Může svědčit o tom, že změna klimatu nastala mnohem dříve, než před průmyslovou revolucí v 18. století. Dodson se domnívá, že tomu tak mohlo být již před mnoha tisíci lety. To potvrzuje hypotézu Williama Ruddimana z University of Virginia, Charlottesville, podle níž změna klimatu mohla začít již před 8000 lety. Ruddiman se domnívá, že nejnovější studie je s touto hypotézou v souladu, protože lidé přecházeli na uhlí, jen když se dřevo stalo nedostupným v důsledku téměř úplného odlesnění.

New Scientist, 2014, č. 2963, s. 11.

Zkrácený překlad:

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail