Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Palo Verde – obří elektrárna v poušti

Pouštní jaderná elektrárna cca 55 km od Phoenixu, hlavního města Arizony, se jmenuje podle symbolu státu Arizona – stromu Parkinsonia florida lidově zvaného „zelený kolík“, španělsky „palo verde“. Od roku 1985, resp. 1987, jsou zde v provozu tři bloky PWR, dnes o výkonu 3 x 1310 MW. Reaktory od firmy Combuscion Engineering jsou se dvěma parogenerátory a jedním turbogenerátorem umístěné v plnotlakých kontejmentech. Zvláštostí této pouštní elektrárny je systém chlazení a vodní hospodářství vůbec.

Fotogalerie (4)
Chladicí věže Palo Verde. (Zdroj Shutterstock)

Palo Verde je největší elektrárnou Spojených států z hlediska čisté produkce. Průměrná výroba 3,3 GW stačí pro zásobování 4 milionů lidí elektřinou. Je také jedinou velkou jadernou elektrárnou na světě, která neleží u moře nebo velké řeky. Pro chlazení kondenzátorů nakupuje odpadní vodu z města Phoenix se 3 miliony obyvatel a od několika dalších měst. Pro ochlazení elektrárny o celkovém výkonu 3 940 MW je třeba více než 76 000 000 m³ vody ročně, za sekundu elektrárna spotřebuje 2,4 m3 vody. Pro chlazení s totálním odpařením se používají ventilátorové chladicí věže. Elektrárna neprodukuje žádnou odpadní vodu, vše se odpaří do vzduchu – pouštní teplota 20-45 oC zde dělá své. Zásobní bazény o rozloze cca 40 akrů stačí na týden provozu. Pro technologickou a pitnou vodu elektrárna využívá několik vrtů.

Prodloužení provozní licence

Elektrárna nedávno získala od Národní regulační komise (NRC, obdoba našeho SÚJB) licenci na prodloužení provozu o 20 let, tj. celkem na 60 let. Podle pravidel NRC je to maximum. S tím je spojena výměna parogenerátorů za novější a zvýšení výkonu. Na jednom bloku jsou již parogenerátory vyměněné a na dalších výměna začala. Oba parogenerátory bloku se vyměnují najdenou během jedné 75denní odstávky. Výměnu realizuje 900 pracovníků italské firmy Ansaldo.

 

Příklad pro ostatní pouštní země

O stavbě jaderných elektráren uvažují i země trpící nedostatkem vody. Často je pro ně jaderná energetika vítanou cestou jak nejen získat levně elektřinu, ale i pitnou vodu – odsolování mořské vody je energeticky velmi náročné. Spojené Arabské Emiráty už jaderku staví, uvažuje o ní i Jordánsko, které ale má k moři jen velmi omezený přístup. Inspiruje se právě Arizonou a konzultuje systémy budoucího chlazení s odborníky z Palo Verde. Uvažovaná jordánská elektrárna 40 km severovýchodně od Ammánu by tak mohla zužitkovat odpadní vodu z hlavního města stejně, jako Palo Verde.


 

Licence jaderných reaktorů na další roky provozu posuzuje a žádosti obnovuje NRC od roku 2 000. Původně se doba provozu plánovala podle ekonomických měřítek jen na amortizaci vložených prostředků. Ukazuje se však, že jaderné reaktory jsou ve výborné kondici a mohou být provozované mnohem déle. K roku 2014 už má prodlouženou licenci o dalších 20 let 72 amerických reaktorů, všechny tři „pouštní“ reaktory Palo Verde jsou mezi nimi.


 

Elektrárna Palo Verde za 5,9 miliard dolarů se stavěla 12 let. Zaměstnává více než 2 000 stálých zaměstnanců a cca 1 000 příležitostných dodavatelů. Provozní náklady elektrárny představují 1,33 centů na kWh, což je méně než náklady na provoz uhelné (2,26 centů za kWh) nebo plynové elektrárny (4,54 centů za kWh) v daném regionu. Ekonomický přínos elektrárny pro ekonomiku Arizony činí 1,8 miliardy dolarů ročně.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail