Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Geoportál

Při stavbě vlastního domku vás kromě písku, cihel, trámů, obkladů či střešní krytiny čeká také hromada nestavebního materiálu – papírování. Jednou z povinností stavebníka je doložit tzv. sdělení o existenci sítí pro místní stavební úřad. Jde o dokument, ve kterém správci technické infrastruktury potvrzují, že vaše stavba nebude zasahovat do systému důležitých sítí a že nedojde k žádné kolizi, tj. že při stavbě nenarazíte na plynovod, neponičíte vodovodní infrastrukturu nebo se nedostanete do kolize s podzemním elektrickým vedením. Toto vyjádření je nutnou součástí stavebního řízení. Ale jak na to?

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Získávání dat od správců sítí je často všeobecně chaotické. V oblasti elektrických sítí nabídla pomoc Skupina ČEZ, když v roce 2012 spustila službu Geoportál. Tuto službu využívají především projektanti staveb, ale je volně k dispozici na internetu všem lidem, kteří si chtějí postavit svůj vysněný dům. Stačí navštívit web geoportal.cez.cz. Díky rychlosti a dostupnosti se vyplatí tuto službu použít už při nákupu pozemku v distribučním území ČEZ. Dá totiž budoucímu zájemci o stavbu jasný přehled o situaci sítí na pozemku a tím i o možnostech umístění stavby.

Jděte na internet

Webová aplikace na adrese www.geoportal.cez.cz umožňuje zákazníkům získat snadno a rychle přístup k datům společností ČEZ Distribuce, a.s., a ČEZ ICT Services, a. s. využitelným především pro:

· sdělení o existenci sítí,

· projekční činnost,

· zjištění polohy technické infrastruktury k územně analytickým podkladům.

Služba si získala příznivce díky své jednoduchosti a za dva roky má na kontě bezmála 420 000 vyřízených žádostí.

Jak Geoportál použít

Na webových stránkách https://geoportal.cez.cz se stačí přihlásit a vyznačit v mapě zájmové území – adresou, souřadnicemi, číslem katastrálního území nebo oblastí v mapě. Službu lze využít všude v distribučním území společnosti ČEZ Distribuce, tj. západní, severní a východní Čechy, střední Čechy kromě Prahy a severní Morava.

Pak už zákazník pouze zadá typ žádosti, název stavby, požadovaný způsob doručení a svůj e‑mail/adresu a čeká na vyřízení žádosti. Průběh vyřizování může žadatel bezplatně sledovat online a informaci o ukončení procesu dostane e‑mailem nebo poštou podle zvoleného způsobu doručení. U elektronického je to zpravidla již během několika minut.

Snadno a rychle

Díky tomu, že se celý průběh žádosti o „sdělení o existenci sítí“ odehrává online, je tato služba rychlá a zadání je snadné. Služba není zpoplatněna, takže šetří nejen čas, ale i poštovné a další náklady. Sdělení poskytnutá online mají stejnou právní váhu jako sdělení zaslaná poštou v tištěné podobě, a proto zcela vyhovují při jednáních na úřadech. Z pohodlí domova tak zcela zdarma získáte platný dokument.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail