Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Východní Čechy se propadly do tmy

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Proto je třeba cvičit a cvičit a cvičit – a to i jak reagovat na tak nepravděpodobné události, jakou je například absolutní ztráta napětí, neboli tma známá coby nechvalný blackout. Energetici to vědí velmi dobře – když se stane něco na jakékoliv elektrárně, je třeba rychle a správně udělat, co třeba. Ale co když se stane něco na „drátech“ – tedy na vedení vysokého napětí? A právě k tomu začátkem září došlo v rámci cvičení Restart, které rozsáhlý blackout simulovalo. Východní Čechy byly bez proudu.

Fotogalerie (3)
Co umí vítr

Hrozivý scénář událostí

Je krátce po šesté ranní a na celém území spravovaném společností ČEZ Distribuce začínají působit frekvenční ochrany prvního stupně, což vede k omezení spotřeby elektřiny. Aby toho nebylo málo, po sedmé hodině vypukne ve východních Čechách silná bouřka, která způsobuje rozsáhlé výpadky zařízení vysokého a nízkého napětí. Bez proudu je odhadem 700 tisíc lidí a je nutné vyhlásit stav nouze pro celou Českou republiku. Bez elektřiny jsou nejen domácnosti, ale i obchody, nemocnice a další veřejné instituce, alarmy jsou vypnuté. Běžné telefony nefungují nebo se brzy vybijí. Kolabuje doprava, vlaky nejezdí nebo hrozí riziko srážky, autům dochází benzín, čerpací stanice nefungují, semafory ani veřejné značení nesvítí. To všechno se děje při blackoutu.

Energetici vyrážejí do terénu

Do terénu okamžitě vyjíždějí stovky techniků ČEZ Distribuce a dávají se do oprav poškozených zařízení. Příroda se ale proti nim spikla – přístup jim ztěžuje rozmáčený terén a popadané stromy. To je práce pro hasiče se speciální technikou. Ke slovu ale leckdy přijdou i záchranáři – práce v takových podmínkách je velice náročná a i přes dodržování všech přísných bezpečnostních pravidel může dojít k poranění.

Informovaností proti panice

O celé situaci je nutné informovat také úřady a místní i celostátní média. ČEZ Distribuce proto na svém internetovém portálu (www.cezdistribuce.cz) pravidelně zveřejňuje čerstvé informace, v pohotovosti je tiskové centrum, aktivováno bylo i informační kalamitní pracoviště, které poskytuje zprávy o vypínání distribučních transformačních stanic. Právě díky tomuto nezávislému komunikačnímu zdroji zůstává ČEZ ve stálém spojení mezi dispečerským pracovištěm společnosti a příslušným krajským krizovým štábem nejvíce postiženého Královéhradeckého a Pardubického kraje. Krizový štáb ČEZ Distribuce, který je svolán pro oblast Východ generálním ředitelem společnosti, spolupracuje také s krizovými štáby Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a ostatních spolupracujících resortů. V akci jsou samozřejmě i všechny složky integrovaného záchranného systému ČR v čele s hasiči.

K nejaktivnější komunikaci však z důvodu nezbytných manipulací v elektrizační soustavě, při vymezování poruchových stavů a odstraňování poruch, dochází mezi přenosovou soustavou ČEPS a dalšími servisními společnostmi Skupiny ČEZ.

A jak to dopadlo?

Samozřejmě na jedničku. Překážky bránící opravám vedení jsou postupně odstraňovány a dodávky elektrické energie se obnovují. Díky součinnosti všech účastníků cvičení proto mohl být stav nouze ukončen již v 17.45 h. ČEZ Distribuce nicméně i nadále pokračuje v odstraňování jednotlivých poruch na vysokém a nízkém napětí. Napájení všech odběratelů z distribuční soustavy je obnoveno před polednem následujícího dne a tím cvičení RESTART končí.


Jak to vidí energetici

Cvičení Restart ověřovalo především způsob a funkčnost komunikace a interakce účastníků. Ukázalo se, že je na velmi vysoké úrovni. Úkolem do budoucna je dosáhnout vysokých standardů i v komunikaci se třetími subjekty, jako například se Správou železničních a dopravních cest, a to zejména při detailní přípravě; při té se důkladně posuzuje, co a v jakém pořadí je možné vypnout, zapnout, přepojit, eventuálně vyčlenit do ostrovního provozu. Postupu při zásahu v případě živelních katastrof by také pomohlo, kdyby si kraje, města či obce zpracovaly jednoduchou analýzu, jak dlouhou dobu by v případě blackoutu dokázaly objekty pro ně důležité, jako třeba nemocnice „přežít“ s náhradním zdrojem, resp. i bez něho. Podrobné vyhodnocení cvičení bude trvat ještě dlouho a provede jej ministerstvo průmyslu a obchodu, které cvičení vyhlásilo.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail