Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Jak je důležité nechybět na hodinách optiky

Mrakodrapy mohou kazit i krášlit panorama města, ale o tom, že by ničily nedaleko zaparkovaná auta, slyšíme poprvé. Není „apríla“, Londýnský mrakodrap přezdívaný „Walkie Talkie“ čili Sluchátko má opravdu na svědomí už minimálně dvě vozidla.

 

Agresivní mrakodrap útočí!

Mrakodrap Walkie-Talkie je součástí vysokých staveb, které rostou v centru Londýna. Stojí na adrese 20 Fenchurch Street, má 37 pater, 160 metrů na výšku, elegantní křivky a na střeše se bude pyšnit „nebeskými zahradami“ a vyhlídkovou plošinou. Jeho dokončení se předpokládá roku 2014, ovšem už teď se v jeho okolí začaly dít podezřelé věci. Martin Lindsay zaparkoval svého Jaguára 3. září 2013 nedaleko mrakodrapu, a když se o hodinu později vrátil, nestačil se divit – jeho vůz byl zčásti natavený! „Nemohl jsem uvěřit, že se něco takového stalo,“ říká. „Musejí s tím něco udělat! Je to nebezpečné.“ Stejný zážitek měl i Eddie Cannon a jeho dodávka: „Každý kousek plastiku na levé straně a všechno na přístrojové desce se roztavilo, včetně láhve energydrinku, která vypadala jako upečená.“

 

Stavitelé mrakodrapu, společnost Land Securities and Canary Wharf, problém přiznali, snaží se o něm zjistit více a pracují na jeho vyřešení. Dodávají, že jev způsobila současná poloha slunce na obloze, bude trvat asi dvě hodiny denně a modelování ukazuje, že se tak bude dít nejméně další tři týdny. Pro jistotu byly dočasně uzavřeny tři parkovací prostory, kterých se nebezpečí týká.

Řešení

Čtenářům Třípólu bude jistě stačit jediný pohled na fotografii zlovolného mrakodrapu, aby jim bylo jasné, odkud vítr vane, či spíše odkud slunce svítí. Jeho stěna je krásně vyklenutá a tvoří tak součást dutého, velice pravděpodobně dokonce parabolického zrcadla. A jak ví každý, kdo ve čtvrté třídě nechyběl na hodinách optiky, duté zrcadlo soustředí na něj dopadající paprsky do ohniska, kde je následkem toho docela horko. Parabolická sluneční pec ve španělském Odeillo, pracující na stejném principu, dokáže v ohnisku vytvořit teploty až 3800 °C, které se dále energeticky využívají. Londýnský mrakodrap naštěstí této účinnosti nedosahuje, to by pan Lindsay našel z Jaguára už jen louži taveniny. Pro developery bude ovšem řešení problému obtížné – se sluncem na obloze ani se zákony optiky nic nenadělají. Nezbyde jim, než mrakodrap pokrýt něčím neodrazivým, nebo v ulicích Londýna vyznačit oblasti s uvedením přesných časů, kdy v nich bude nebezpečné pobývat či parkovat auta, neboť se dostanou do ohniska obřího parabolického zrcadla… Do budoucna jim pak jistě neuškodí osvěžit si základy fyziky.

 

Web:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-23930675

 

http://zpravy.ihned.cz/svet-evropa/c1-60570200-londyn-mrakodrap-odraz-slunce-proskleny-roztavil-auto-jaguar

http://www.e-fyzika.cz/kapitoly/08-geometricka-optika.pdf – optika pro 4.ročník ZŠ.
Pro konstruktéry mrakodrapů povinná četba!

Edita Bromová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail