Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Oslava

Soutěž čtenářů 2013

Kdo by to kdy čekal, že se společně se svou manželkou dožijeme takového věku. Děcka z let 1983 a 1984 a dožijí se roku 2085 a k tomu oslaví diamantovou svatbu! Tak jasně, vzpomínám si, že už kdysi v roce 2013 se říkalo, že tehdy narození se dožijí běžné stovky, a nečekaně, týkalo se to i nás. Naštěstí.

Fotogalerie (1)
Autor povídky

Kdo by to kdy čekal, že se společně se svou manželkou dožijeme takového věku. Děcka z let 1983 a 1984 a dožijí se roku 2085 a k tomu oslaví diamantovou svatbu! Tak jasně, vzpomínám si, že už kdysi v roce 2013 se říkalo, že tehdy narození se dožijí běžné stovky, a nečekaně, týkalo se to i nás. Naštěstí.

Někdy to ale nebyli úplně lehké roky. Ještě si vybavuji, jak se počasí nečekaně měnilo během pár dní, kdy například záplavy s pořádnou větrnou smrští poničily půlku republiky. A pak ta následná léta, kdy hrůzně zdražilo jídlo. Ještě že tenkrát vlády dostaly rozum a začaly rozumně hospodařit a vysazovat všude tu zeleň, a domy stavět pod zem nebo aspoň na střechy umísťovat zelené pláně. Ustoupilo se od slunečních elektráren, protože je nahradily, jak asi víte, mnohem efektivnější panely v oknech. Jo tenkrát to nešlo jinak, všichni se vrátili k jaderné energii jako k rozumnému zdroji pro lidi a pro planetu. Zapomnělo se na ty hrozné věci, co se staly v Černobylu a Fukušimě, a stavěly se moderní, téměř samoobslužné elektrárny v každém kraji. Až po mnoho letech byly vidět změny, ale stálo to zato. Už přestávala ta otřesná, horká léta co nechávala spálenou kůži na těle a konečně došlo k ustálení počasí.

To teď ale nebudu řešit, když jste se tu všichni sešli, abyste nám popřáli. Já na ty oslavy tedy moc nejsem, proto vám ještě předtím něco povím. Když jsem byl tak jako vy, tak jsem neměl takové věci. My, když jsme zapomněli na něčí narozeniny, jako tady vnouček Martin, tak nám to žádný centrální počítač nepřipomněl a když už, tak jsme si to museli sami u sebe na mobilu nastavit. Vy děcka už máte všechno centralizované, to je ten váš centrální systém, kde máte všechno propojené, brýle s rozšířenou realitou a fajnšmekři to mají dokonce implementované přímo v hlavě. Já jsem rád, že ta medicína a technika tak pokročila, bez ní bychom tu samozřejmě ani s Alenou už nebyli, ale nic se nemá přehánět.

Když už jsem u toho bilancování, já vím, že budu asi už únavný, ale nemůžu si pomoci. Jak já jsem celý roky zamlada studoval tu astronomii, tak by mě nikdy nenapadlo, že nebudeme létat na Mars, ale místo toho zkoušet chladit Venuši. Jak asi víte, po upravování klimatu na zemi někoho chytrého napadlo využít techniku ochlazování i na Venuši. A dneska už tam máme o mnoho méně stupňů. Tolik, že za pár let tam třeba některý z vašich vnuků možná poletí na expedici namísto nějaké sondy. Z toho jsem nadšen a rád, že jsem se toho dožil.

Ale co bych mluvil, máme tu u příležitosti našeho jubilea také nějaké pohoštění, tak si vezměte na ochutnání. Jsou to všechno ovoce a zelenina z naší doby, když jsme to ještě mívali na zahrádkách. Je mi jasné, že vám to asi nebude chutnat. Vy už přeci jíte jen ty svoje energetické potraviny, co mají maximum živin na deka hmoty. Mně se to ale zdálo jako celkem zajímavé zpestření naší oslavy. Určitě vám toho troška neuškodí.

A málem bych zapomněl, ještě jste mi slíbili, že si se mnou sednete a vysvětlíte mi, jak funguje ten fúzní reaktor, co nám ho tu ve městě postavili. Já jsem byl zvyklý, že se vždycky postaví nějaká velká elektrárna a je u ní spousta komínů. Teď to je taková sousedská budka a nikde nikdo. Já si pořád nedokážu představit, jak to může fungovat. Pořád vídám samé dokumenty, že jsou tím vybavené ty současné kosmické lodě, a proto tak rychle létají pro suroviny k ostatním planetám sluneční soustavy a asteroidům a stále nemám představu, jak to vůbec funguje. Tak snad mi to některý z vás vysvětlí.

Pavel Svoboda
Modřice

Pavel Svoboda
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail