Soutěže

Článků v rubrice: 53

Jak to bude aneb Nenecháme problém s energií na svých dětech

Třípól vypisuje pro své čtenáře velkou literární soutěž! Jejím tématem je napsat krátkou sci‑fi povídku, která by se odehrávala v roce 2085, tj. v roce, kdy nové, dnes plánované bloky Jaderné elektrárny Temelín doslouží, a elektrárna slavnostně ukončí svůj provoz.

Fotogalerie (1)
Jaderná elektrárna Temelín se dvěma novými bloky 3 a 4 (studie)

Původní povídku pro Třípól v délce maximálně do 5000 znaků včetně mezer posílejte do redakce na tretipol@volny.cz do konce února 2013.

Životnost reaktorových nádob nových bloků představuje 60 let plného provozu, což je parametr světové úrovně, s nímž v době začátků jaderné energetiky nikdo nepočítal. Těch šest desetiletí symbolizuje nadčasovost složité technologie výroby energie a její význam pro každého z nás, nehledě na generaci, k níž patříme. Zkuste se zamyslet – kdo z vás či vašich rodičů nebo prarodičů si 2. prosince 1942, kdy Enrico Fermi nastartoval první řízenou štěpnou reakci, pomyslel, že za několik málo desetiletí poté budou moře brázdit atomové ledoborce a ponorky, že se po Marsu bude procházet všeuměl Curiosity, nebo že nám budou sloužit chytré mobily, chytré elektrické sítě, chytré měřiče spotřeby energie a samozřejmě stále více energie vyrobené v jaderných elektrárnách… Takže, stručně řečeno, povídka má být o stavu vědecko‑technického rozvoje v roce 2085. Nabízí se srovnání se 40. léty minulého století, názory lidí na jádro a jeho možnosti, stav planety na konci třetího tisíciletí… Fantazii se meze nekladou.

Pokud se rozhodnete zúčastnit se soutěže, neváhejte, a pište. O Vánocích bude času dost (a propos – jak asi budou vypadat v roce 2085?). Uzávěrka soutěže je 28. 2. 2013. Nejlepší práce, které vybere redakční rada, uveřejníme a odměníme.

Hlavu plnou nápadů a lehké pero přeje

Vaše redakce Třípólu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail