Studenti

Článků v rubrice: 314

Bluetooth SIM Extender aneb více čísel v jednom mobilu

Studentka Masarykovy univerzity v Brně Jana Malinovská se stala vítězkou letošního ročníku univerzitní soutěže Technology Cup 2012. Prvenství získala návrhem technického řešení, které umožní aktivní připojení více externích SIM karet k jednomu telefonu. To by ocenili zejména uživatelé chytrých telefonů, kteří musejí využívat další telefon (například služební). Technické zařízení, které Jana navrhla, může obsahovat dva sloty pro SIM karty a k hlavnímu telefonu bude připojeno prostřednictvím Bluetooth. Za úspěch v soutěži Janě blahopřejeme.

Fotogalerie (2)
Autorka novátorského řešení se svým hlavním oceněním za 1. místo v soutěži Technology Cup 2012. Hlavní ocenění získal i František Novák z Vysokého učení technického v Brně, který uspěl s originálním architektonickým návrhem Bioply

Zařízení obsahuje GSM moduly pro připojení po jedné SIM kartě. Moduly budou řízeny mikroprocesorem (dále uP), který je bude datově spojovat s bluetooth modulem (dále BT). GSM moduly budou udržované v pohotovostním režimu. V případě, že na jeden z telefonů bude někdo volat či psát SMS/MMS, bude se hovor pomocí BT přenášet do hlavního telefonu, kde bude pro obsluhu modulu k dispozici speciální aplikace. Protokol přenosu dat bude stejný jako v případě BT handsfree. Přenos SMS/MMS se uskuteční klasickým protokolem pro přenos dat (obrázky, text apod.). Pokud bude uživatel chtít zavolat přes SIM v modulu, pouze si v aplikaci zvolí danou SIM, zadá číslo a může volat (podobnou funkci mají například i BT handsfree – vytočit číslo posledního hovoru).

Telefon na Slunce

Bude‑li tedy někdo volat na číslo SIM karty v modulu, připojí se k hlavnímu mobilu (chytrý telefon) a hovor bude probíhat přes něj. Výhodou tohoto řešení je, že modulu postačí pouze malý čtyřmístný displej pro zadání PIN kódu a indikaci baterie a sada tlačítek. Zbylé plochy budou pokrývat solární články. Modul tak nebude mít velkou spotřebu (tu tvoří u mobilních telefonů zejména displej a mělo by stačit pouze solární dobíjení. Solární články lze v modulu využít pro dobití také druhého telefonu.

Díky tomu, že přístup k SIM umožní aplikace v hlavním telefonu, stačí provádět pouze zálohy jednoho telefonu.

Využití na celém světě

Navržený modul je určen především pro uživatele chytrých telefonů, kteří využívají dva a více přístrojů. Uživatel s modulem může ušetřit – bude‑li mít např. tři telefonní čísla, pro každé bude moci využít jiné výhody u jiného operátora a tím bude moci snížit náklady na telefonování.

Současné technologie dnes již umožňují zkonstruovat všechny popsané části přístroje. Existuje již možnost přenosu hovoru na externí zařízení skrze Bluetooth, lze vyrobit solární nabíječku a existují i GSM moduly, díky kterým lze s pomocí vložené SIM karty uskutečnit hovor. Pro praktickou realizaci zařízení tedy půjde především o návrh řídicí elektroniky (mikroprocesor) a tvorbu aplikace pro chytrý telefon (pravděpodobně pro operační systémy iOS, Android a Windows 8 Mobile). Na modul bude také třeba navrhnout design, a to jak na verzi pro externí zařízení, tak i verzi v podobě krytu na telefon. Zařízení by našlo uplatnění nejen v rámci České republiky, ale mohlo by sloužit v rámci celosvětového trhu. Velký potenciál by mělo mít v USA, Číně a Japonsku, kde se chytrých telefonů prodává nejvíce.


Technology Cup je soutěž pro studenty vysokých škol. Jako společný projekt Centra pro vědu výzkum a inovace CVVI a partnerských univerzit z Prahy a Brna byl spuštěn v loňském roce. Technology Cup dává studentům příležitost uplatnit jejich unikátní neotřelé nápady a řešení, získat kontakt na výrobní společnosti, účast na stážích a lepší podmínky pro další výzkumnou práci. Stejně tak je ale prospěšný podnikům, jež se seznámí s mladými talenty, které budou možná v budoucnu zaměstnávat.

Podrobnosti na http://www.technologycup.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail