Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Cena publika FameLab patří České republice!

Získal ji 11. června 2011 inženýr Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR v mezinárodním finále soutěže FameLab v anglickém Cheltenhamu. Gratulujeme!

Fotogalerie (2)
Michal Babič v Cheltenhamu (Image: FameLab International 2011)

Soutěž FameLab® je určena pro mladé vědce a vědkyně. Zaměřuje se na popularizaci vědy. Vznikla na Cheltenhamském vědeckém festivalu a díky British Council se již několik let šíří po světě. V Česku proběhla letos na jaře poprvé.

Vítěz českého národního finále, Michal Babič, v konkurenci 14 zemí nadchnul mezinárodní publikum. Svůj výzkum z oblasti regenerativní medicíny dokázal podat zábavně a přitom vědecky přesně. Cenu vědecké poroty získala Myrtani Pieri, mladá bioložka z Kypru. Každý ze soutěžících předvedl své schopnosti přinášet vědu laické veřejnosti v tříminutovém vystoupení a pouze s pomůckami, které si mohl sám přinést a odnést z pódia.

Polymerní chemik nanokadeřníkem

Michal Babič v Cheltenhamu vysvětloval, že jako polymerní chemik je vlastně výborným nanokadeřníkem. Z polymerních vlasů vytváří různé účesy nanočásticím a činí je tak atraktivními pro lidské buňky. Kmenové buňky určené pro implantaci se do načesaných a speciálně upravených nanočástic „zamilují“ a pohltí je. Tím se pro chirurgy stanou v tělech pacientů skvěle „vystopovatelné“. Magnetické nanočástice lze pak v buňkách najít metodou magnetické rezonance. Lékaři mohou lehce a rychle zjistit, zda jsou v těle pacienta na správném místě, zda je nezničil jeho imunitní systém a zda je tedy léčba úspěšná. Zatím se podařilo vytvořit čtyři originální „účesy“ – pro výzkum buněk produkujících inzulín a pro kmenové buňky vyvíjené pro léčbu poškozeného mozku či míchy.

V podstatě sleduji módní trendy pro přehlídková mola kultivačních nádob s buněčným obecenstvem. V roli modelek zaměstnávám nanočástice a koukám jim na účesy elektronovým mikroskopem. Koho by to nebavilo?“ směje se Michal Babič.

Jak prohlásila Dáša Sephton, manažerka soutěže FameLab v České republice, atmosféra Festivalu vědy v Cheltenhamu byla skvělá. „Pro mne byla opravdu radost vidět hloučky dětí, mládeže i dospělých nadšeně diskutujících svá čerstvá setkání s vědou. Občas museli na své vědecké hvězdy stát i fronty – samozřejmě velmi spořádané, jak je v Anglii dobrým zvykem,“ říká Dáša Sephton.

Další podrobnosti na stránkách British Council
http://www.britishcouncil.org/czechrepublic.htm

Reportáž z mezinárodního finále na
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557‑port/721‑famelab‑mezinarodni‑kolo

Reportáž z českého kola soutěže (v prvním kole soutěžil i Pavel Motal, s nímž Třípól nedávno uveřejnil rozhovor) je na:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557‑port/s‑michaelem‑za/689‑famelab‑i‑ceske‑kolo
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557‑port/s‑michaelem‑za/692‑famelab‑ii‑ceske‑kolo
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557‑port/s‑michaelem‑za/709‑famelab‑narodni‑kolo

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail