Návody na pokusy

Článků v rubrice: 75

Promáčknutí bubínku

(Hrátky s plyny - 3. díl)

Fotogalerie (2)
Obr. 5

Co budeme potřebovat:
Větší plastovou láhev, zkumavku, kus pouťového balónku, gumičku, autoventilek vzduchotěsně zasazený do víčka na plastovou láhev a autopumpičku (obr. 5).

Jak na to:
Na hrdlo zkumavky napneme kus pouťového balónku jako blánu a zajistíme vzduchotěsně gumičkou proti posunutí. Takto upravenou zkumavku vložíme do plastové láhve a uzavřeme ji víčkem se vzduchotěsně zasazeným autoventilkem. K ventilku připojíme autopumpičku. Pumpováním zvyšujeme tlak v láhvi. Se zvyšujícím se tlakem uvnitř láhve se blána nasazená na zkumavce prohýbá směrem dovnitř zkumavky. Pokud budeme pokračovat, můžeme blánu i protrhnout (obr. 6).

Vysvětlení:
Se zvyšujícím se tlakem uvnitř láhve roste tlak, který působí na blánu nasazenou na zkumavce. Blána se prohýbá směrem dovnitř, stlačuje vzduch a tím zvyšuje tlak ve zkumavce. Pokud se nám podaří blánu protrhnout, tlaky uvnitř zkumavky i v láhvi se vyrovnají.

Můžeme upozornit na to, že tak může dopadnout i náš ušní bubínek, např. potopíme-li se hluboko do vody. Blána nasazená na zkumavce představuje ušní bubínek, namísto pumpičky se tlak vně bubínku zvyšuje hydrostatickým tlakem – jak se potápíme hlouběji pod hladinu.




Uvedené pokusy najdete v připravované publikaci vzdělávacího programu Svět energie, další nabídku na: http://www.cez.cz/vzdelavaciprogram

PhDr. Zdeňka Kielbusová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail