Návody na pokusy

Článků v rubrice: 75

Vyrob si vlastní kahánek

Základním zdrojem tepla pro řadu experimentů s teplem je kahan, nejlépe plynový. Docela dobře ho nahradí plynový turistický vařič. Pro většinu drobných experimentů postačí lihový kahan. Malé skleněné kahánky na líh lze koupit ve zdravotnických potřebách, můžete si je však také udělat sami.

Fotogalerie (2)
Kahánky ze skleniček od různých zavařenin s objemem od 20 ml do 150 ml

Výroba není složitá. Základem je malá sklenička od zavařeniny se šroubovacím víčkem. Do víčka vyvrtejte otvor, do kterého zapájíte cínem kousek měděné nebo mosazné trubičky. Její délka by měla být asi 2 cm a průměr 5 mm. Můžete ji odříznout z vypsané velkoobsahové náplně do propisovačky. Pokud nemáte možnost pájet, opatřete si trubičku s vnějším závitem a k víčku ji přišroubujte dvěma matkami. Vhodnou trubičku můžete získat třeba ze starého lustru.

Vnitřkem protáhněte knot z bavlněného provázku. Vhodná je rozpletená prádelní šňůra nebo v nouzi do ruličky stočený kousek bavlněné látky. Naplňte skleničku lihem na pálení, prodává se v drogerii.
Takto vyrobený lihový hořáček umožní většinu prací, ke kterým potřebujete otevřený oheň. Lze na něm ohřívat předměty, žíhat dráty, tavit olovo na lžičce nebo ohýbat skleněné trubičky. Pro větší výkony je třeba použít širší trubičku s knotem o větším průměru, nebo vybavit kahan více trubičkami.

Pozor, pracujete s hořlavinou

Práce s otevřeným ohněm představuje vždy zvýšené riziko. Při každé práci s kahanem pak postupujte s největší opatrností. Při jeho převržení se může líh vylít a dojít ke vzniku požáru nebo popálenin. Dobře si dopředu promyslete, co v takové situaci budete dělat. Pracujte na nehořlavé podložce a odstraňte z bezprostřední blízkosti všechny snadno vznětlivé předměty. Po skončení práce líh přelijte do zásobní láhve.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail