Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Virtual Baltic Bees Jet Team – skupinová letecká akrobacie

Je čtvrtek 10. 3. 2011,16.50 h a já se jako každý týden připravuji na akrobatický trénink se svým týmem. Virtuální. Ano, je řeč o virtuálním létání. Nemáme sice k dispozici reálné stroje s vůní kerosinu, ale to takřka tisícům z nás nevadí. Náš tým je virtuální součástí reálného Baltic Bees Jet Teamu a létá na letadle Aero Vodochody L‑39C Albatros s modifikacemi stejnými, jaké mají letouny L‑39 reálné předlohy. V současné době je nás v týmu pět – 4 členové leteckého personálu a manažer.

Fotogalerie (5)
Jako v reálu

Virtuální létání

Pokud má dnes někdo zájem začít virtuálně létat, má několik možností. Na výběr je toho mnoho – od simulátorů věnujících se simulacím leteckých soubojů z první a druhé světové války (Rise of Flight, Il2 šturmovik 1946) až po simulaci soudobých leteckých bojů (Lock on FC2 [1], DCS: Black shark a další). Pro civilní létání je zde série Microsoft Flight Simulator [2]. Pro pilota, je zde připraveno single player nebo multiplayer (na LAN i internetové síti). V multiplayeru bych rád vyzdvihl úlohu sítě VATSIM [3], nebo IVAO [4] jako skvělé simulace pro ty, kteří chtějí létat podle platných předpisů a procedur.

Možná se ptáte, proč to děláme. Jednoduše – protože nás to baví. Jsme většinou příznivci létání, kteří nemají přístup ke skutečnému létání, nebo letci, kteří takto tráví volný čas (vhodné i pro lidi, kteří se chtějí zdokonalit v procedurách, předpisech a radiové komunikaci). Výhody virtuálního létání spatřuji v tom, že si prohlubujeme znalosti o letecké technice a systémech, trávíme volný čas v dobré společnosti lidí (zejména u multiplayeru) a hlavně, takové sdružování lidí může vyvrcholit až v několikaletá přátelství mezi virtuálními piloty. Nevýhody spatřuji zejména v poměrné časové, finanční a technické náročnosti našeho koníčku. Podle skutečných pilotů dokáží nejlepší namodelované letouny nasimulovat mezi 70‑85 procenty skutečného chování letounu. Největší výhoda je v tom, že když udělám chybu a havaruji, mohu se ze své chyby poučit a nadále se jí vyhýbat. To v reálném létání samozřejmě nejde.


Pozvánka

Virtual Baltic Bees Jet Team vznikl před začátkem roku 2011 a je výsledkem několikaměsíčních příprav a jednání s Baltic Bees (dále jen BB) týmem. Jsme všichni nadšenci do létání, příznivci letecké akrobacie a milovníky letounu Aero Vodochody L‑39 Albatros. Chceme reprezentovat jak českou republiku v tomto virtuálním leteckém odvětví, tak rovněž BB. Je rovněž zajímavé se podílet o své zkušenosti a poznatky s členy reálného týmu – testovat nové manévry ve virtuální podobě, připravovat jejich show a inspirovat je. Spolupráce mezi námi a reálným týmem je na vysoké úrovni i přesto, že jsme neziskovou částí týmu. V této souvislosti bych rád všechny čtenáře magazínu 3pól pozval na virtuální air show, kterých se Virtual Baltic Bees Jet Team účastňuje (informace o chystaných vystoupeních naleznete na našich webových stránkách). V současné době pořádáme náborovou akci, takže každý zájemce o virtuální létání má možnost vstoupit do našeho týmu!

Zdroje:

[1] Lock On simulátor [online]. Dostupné z URL: http://lockon.co.uk

[2] Microsoft Flight Simulator [online]. Dostupné z URL:
http://www.microsoft.com/games/fsinsider

[3] VATSIM [online]. Dostupné z URL: http://www.vatsim.net

[4] IVAO [online]. Dostupné z URL: http://ivao.aero

[5] Virtual Baltic Bees Jet Team [online]. Dostupné z URL: http://virtualbalticbees.ic.cz

[6] Baltic Bees Jet Teamu [online]. Dostupné z URL: http://www.balticbees.com

Lukáš Adámek, vedoucí Virtual Baltic Bee
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail